E-dodatki pochodzenia zwierzęcego
Jeśli w składzie produktu znajdziesz któryś z tych sześciu numerów E, oznacza to, że produkt zawiera składniki pochodzenia zwierzęcego. Musisz również pamiętać, że niektórzy producenci zamiast numeru podają nazwę substancji, dlatego też warto dość wnikliwie czytać składy produktów, których nie jesteśmy pewni.
Istnieją również inne E- dodatki, które potencjalnie mogą być zarówno pochodzenia wegańskiego jak i zwierzęcego. W tymprzypadku informację w jaki sposób są pozyskiwane, możemy dostać jedynie od producenta.
Nr E | Opis |
---|---|
E 120 |
Kwas karminowy, koszenila, karminaPochodzenieCzerwony barwnik, pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów zwanych czerwcami kaktusowymi Zastosowaniem.in. w kosmetykach i produktach spożywczych, farbach i tekstyliach |
E 441 |
ŻelatynaPochodzeniePozyskiwany z tkanki zawierającej kolagen, m.in. skóra i kości, zwłaszcza bydła i świń ZastosowanieW produktach spożywczych np. przy produkcji wina, soków owocowych i innych napojów; w kosmetykach |
E 901 |
Wosk pszczeli, żółty i białyPochodzenieSubstancja wydzielana przez pszczoły, która służy im do budowania plastrów w ulu Zastosowaniem.in. w kosmetyce; w żywności (np. do produkcji wyrobów cukierniczych, gum do żucia, napoi); w świecach, pastelach olejnych, ołówkach woskowych; w wszelkiego rodzaju politurach, impregnatach i powłokach |
E 904 |
SzelakPochodzenieCzerwona żywica pozyskiwana z owadów – czerwców żyjących w Indiach i Tajlandii ZastosowanieŚrodek glazurujący w artykułach spożywczych (np. słodyczach, świeżych owocach); występuje również często w gumach do żucia i jako klej w papierosach. W produktach przemysłowych farbach, lakierach i politurach; w kosmetykach |
E 913 |
LanolinaPochodzenieWosk zwierzęcy otrzymywany podczas czyszczenia wełny owczej ZastosowanieJako środek zmiękczający, stosowany w wielu kosmetykach, gumie do żucia; w lekach; materiał bazowy dla wielu innych substancji (np. niektórych preparatów witaminy D3) |
E 966 |
LaktitolPochodzenieSubstancja słodząca, produkowana z laktozy pozyskiwanej z serwatki ZastosowanieWystępuje jako słodzik w (niskokalorycznych) produktach spożywczych (galaretki, dżemy, desery, lody); stosowany również w kosmetykach |
Źródła:
Pierschel, Marc 2011: Vegan! Vegane Lebensweise für alle, Compassion Media, Münster
Proctor, Reuben / Thomsen, Lars 2012: Veganissimo 1. Tierliche Inhaltsstoffe & ihre Alternativen, Sicht Verlag,
Kiel, 3. Auflage