Niewegańskie E-dodatki

E-dodatki to zatwierdzone i dozwolone do użytku w UE substancje które są dodawane do żywności, głownie w celu przedłużenia trwałości produktu, poprawy jego smak, barwy czy zapachu. Pojawiają się one głównie w produktach spożywczych, szczególnie mocno przetworzonych daniach gotowych. Z poniższej przygotowanej przez nas listy dowiesz się, które z tych substancji są pochodzenia zwierzęcego, a więc nie są wegańskie. Jeśli na co dzień starasz się przygotowywać pełnowartościowe posiłki ze świeżych produktów istnieje małe prawdopodobieństwo, że spotkasz się z tego typu E-dodatkami. Mamy dla Ciebie mnóstwo inspiracji na wegańskie dania, które znajdziesz w naszej obszernej bazie przepisów.

E-dodatki pochodzenia zwierzęcego

Jeśli w składzie produktu znajdziesz któryś z tych sześciu numerów E, oznacza to, że produkt zawiera składniki pochodzenia zwierzęcego. Musisz również pamiętać, że niektórzy producenci zamiast numeru podają nazwę substancji, dlatego też warto dość wnikliwie czytać składy produktów, których nie jesteśmy pewni.

Istnieją również inne E- dodatki, które potencjalnie mogą być zarówno pochodzenia wegańskiego jak i zwierzęcego. W tymprzypadku informację w jaki sposób są pozyskiwane, możemy dostać jedynie od producenta.

Nr E Opis
E 120

Kwas karminowy, koszenila, karmina

Pochodzenie

Czerwony barwnik, pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów zwanych czerwcami kaktusowymi

Zastosowanie

m.in. w kosmetykach i produktach spożywczych, farbach i tekstyliach

E 441

Żelatyna

Pochodzenie

Pozyskiwany z tkanki zawierającej kolagen, m.in. skóra i kości, zwłaszcza bydła i świń

Zastosowanie

W produktach spożywczych np. przy produkcji wina, soków owocowych i innych napojów; w kosmetykach

E 901

Wosk pszczeli, żółty i biały

Pochodzenie

Substancja wydzielana przez pszczoły, która służy im do budowania plastrów w ulu

Zastosowanie

m.in. w kosmetyce; w żywności (np. do produkcji wyrobów cukierniczych, gum do żucia, napoi); w świecach, pastelach olejnych, ołówkach woskowych; w wszelkiego rodzaju politurach, impregnatach i powłokach

E 904

Szelak

Pochodzenie

Czerwona żywica pozyskiwana z owadów – czerwców żyjących w Indiach i Tajlandii

Zastosowanie

Środek glazurujący w artykułach spożywczych (np. słodyczach, świeżych owocach); występuje również często w gumach do żucia i jako klej w papierosach. W produktach przemysłowych farbach, lakierach i politurach; w kosmetykach

E 913

Lanolina

Pochodzenie

Wosk zwierzęcy otrzymywany podczas czyszczenia wełny owczej

Zastosowanie

Jako środek zmiękczający, stosowany w wielu kosmetykach, gumie do żucia; w lekach; materiał bazowy dla wielu innych substancji (np. niektórych preparatów witaminy D3)

E 966

Laktitol

Pochodzenie

Substancja słodząca, produkowana z laktozy pozyskiwanej z serwatki

Zastosowanie

Występuje jako słodzik w (niskokalorycznych) produktach spożywczych (galaretki, dżemy, desery, lody); stosowany również w kosmetykach

Źródła:
Pierschel, Marc 2011: Vegan! Vegane Lebensweise für alle, Compassion Media, Münster
Proctor, Reuben / Thomsen, Lars 2012: Veganissimo 1. Tierliche Inhaltsstoffe & ihre Alternativen, Sicht Verlag,
Kiel, 3. Auflage

Anmelden

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa