Roślinne słodkości – najlepsze cukiernie z wegańskimi deserami

Rurki z kremem, bajaderki, pączki z różą czy wuzetka – te klasyki tradycyjnych cukierni próbował pewnie każdy. Przechodząc na dietę wegańską wielu z nas było przekonanych, że musi pożegnać się z tymi smakołykami na dobre. Na szczęście powstają coraz to liczniejsze cukiernie, w których możemy zasmakować pysznych wypieków w wersji roślinnej, zarówno w tych klasycznych, jak i nieco bardziej nowoczesnych smakach. Jeśli zatem macie ochotę na królewskie szarlotki, przepyszne drożdżówki czy tradycyjne torty, koniecznie zajrzyjcie do naszego małego przewodnika po najsmaczniejszych cukierniach w Polsce. W wielu z tych miejsc nie tylko zamówicie i zjecie przepyszne wegańskie ciasta i desery, ale również wypijecie pyszne cappuccino na roślinnym mleku czy inne pobudzające napoje.

 

 BAJA

Pracownia cukiernicza Baja została założona przez dwie przyjaciółki jeszcze z czasów szkolnych. Pomysł wegańskiej cukierni zrodził się w ich głowach z własnych potrzeb, gdyż na rynku nie mogły znaleźć klasycznych wypieków z roślinnym składem, które zadowoliłyby ich wymagające podniebienia. Tak zaczął rodzić się pomysł wegańskiej cukierni z prawdziwego zdarzenia. Po kilku latach udoskonalania przepisów oraz zdobywania serc klientów swoimi wypiekami udało się. Obecnie Bajowe słodkości można znaleźć w kilku warszawskich kawiarniach, a także kupić bezpośrednio w pracowni na Powiślu, do której już od rana ustawiają kolejki miłośników słodkości.

W menu cukierni znajdziemy między innymi pączki w kilku zwariowanych smakach, tofurniki, drożdżówki (w tym, w sezonie letnim, jedną z najlepszych w Warszawie jagodziankę), klasyczne warszawskie wuzetki, bajaderki. Menu ciągle się również zmienia i rozszerza, głównie w zależności od sezonu. W obecnym jesiennym menu królują wypieki na bazie dyni, orzechów, śliwek czy jabłek. Dla miłośników bardziej wytrawnych smaków też coś się znajdzie – w ofercie pojawiły się również bułeczki z pysznymi warzywnymi dodatkami.

Nie sposób również nie wspomnieć o cudownych tortach, które można tu zamówić na przeróżne okazje. Wyglądem i smakiem w żadnym wypadku nie odbiegają od tych tradycyjnych, a przez wielu uznawane są nawet za lepsze.

 

 Eter

Za stworzeniem cukierni Eter stoi przeurocza para – Izabela oraz Adrian – weganie z kilkuletnim stażem, którzy nie boją się działać, często instynktownie i tworzyć innowacyjne produkty, które wyłamują się poza utarte schematy.

Na pomysł stworzenia wegańskiej cukierni wpadli w czasie pandemii. Jak sami mówią w wywiadzie, którego nam udzielili był to czas wielu przewartościowań w ich życiu. Są razem już wiele lat, wspólnie tworzyli różne projekty, więc naturalną koleją rzeczy było, aby Eter również był ich kolejnym dziełem.

Koncept stawia przede wszystkim na produkty premium, czyli monodesery, cechujące się często skomplikowanymi formami i intrygującymi połączeniami smakowymi. Ale w ofercie również znajdziemy klasyki, takie jak chałka, drożdżówki czy pączki.

Właściciele cukierni stawiają przede wszystkim na jakość produktów – część z wykorzystywanych owoców, orzechów, syropów czy jadalnych kwiatów pochodzi z własnych upraw rodziny Izabeli oraz od lokalnych rolników.

Ich cukiernia mieszcząca się w centrum Warszawy urzeka swoim niebanalnym wystrojem, o który w każdym najmniejszym szczególe również zadbali sami właściciele. Klienci mogą miło spędzić czas zajadając się pysznymi słodkościami na przytulnych kanapach i fotelach wśród wszechobecnej w lokalu roślinności.

Warto również wspomnieć o tortach, zwłaszcza tych weselnych, które od samego początku działalności cukierni są prawdziwym hitem wśród klientów. 

Zaczyn Piekarnia

Jedna z najlepszych piekarni rzemieślniczych – nie tylko w Krakowie, ale i w Polsce. W dodatku w 100 % wegańska. Jak sami o sobie piszą – miejsce pysznego chleba i roślinnego jedzenia.

Właścicielka piekarni – Zosia, jest typowym samoukiem. Zabawę z pieczeniem rozpoczęła już na studiach, zdobywając w tym zakresie coraz większą wiedzę, aż w pewnym momencie okazało się, że pasja, stała się jej zawodem. Choć specjalizuje się głównie w wypieku chlebów, to trzeba przyznać, że słodkości nie wychodzą jej wcale gorzej. W słodkiej ofercie królują przede wszystkich drożdżowe wypieki – lepkie od karmelu drożdżówki, cynamonki z pomarańczowym lukrem, zawijańce z malinami, rogaliki, rumiane chałki czy hit piekarniczego „zero-waste-ingu” – bostocki.  

Do pracowni mieszczącej się na krakowskim Zwierzyńcu warto wybrać się z samego rana, bo wypieki szybko znikają z półek. 

Dla wszystkich miłośników jedzenia na mieście mamy też dobrą informację. Piekarnia posiada również część kawiarnianą, gdzie można spróbować pysznych roślinnych śniadań w wersji słodkiej i wytrawnej czy napić się pysznej kawy lub lemoniady. 

Droga przez mąkę

Urocza, urządzona w dość niebanalnymi, można rzec minimalistycznym stylu kawiarnia i cukiernia prowadzona przez bardzo sympatyczną i skromną dziewczynę o imieniu Asia. Kawiarnia znajduje się w samym sercu krakowskiego Podgórza i idealnie wpisuje się w klimat tej dzielnicy.

Oprócz skosztowania prawdziwie domowych wypieków takich jak ciasta drożdżowe, chlebki bananowe czy tofurniki, 

można tu napić się również wyśmienitej kawy z jednej z lokalnych palarni. To, co przede wszystkim przyciąga klientów to niewymuszony styl prowadzenia tego miejsca przez Asię. Jej wypieki cechuje prostota oraz minimalizm, a to że właścicielka często przebywa tu z gromadką swoich pociech nadaje temu miejscu jeszcze bardziej rodzinnego klimatu.

To, co odróżnia to miejsce od innych tego typu, jest również fakt, że jest nie tylko kawiarnią, ale również pełni funkcję vintage shopu z ubrankami dla dzieci. Wszystko właśnie za sprawą właścicielki, która jest wielką pasjonatką ubrań z historią, zwłaszcza tych, w dziecięcych rozmiarach.

 

Fukafe

Kameralna, urządzona w rustykalnym stylu, roślinna cukiernia i kawiarnia mieszcząca się w sercu gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz, to miejsce idealne dla wszystkich miłośników wegańskich słodkości. Na mapie Gdańska pojawiła się już ponad 7 lat temu, więc z pewnością można stwierdzić, że to jedno z pierwszych tego typu miejsc w kraju. Na co dzień do wyboru jest tu nawet kilkanaście pozycji roślinnych, w tym część bez cukru czy na produktach z natury bezglutenowych. Słodkości są nie tylko pyszne, ale też pięknie się prezentują – wygląd wypieków często przyprawia o słodki zawrót głowy. Wszystkie słodkości można zamówić także na specjalne okazje. 

O niebiańskim banoffee pie z Fukafe, cudownej tarcie cytrynowej czy rurkach z kremem przeczytacie w niejednej relacji w internecie. Jeśli jesteście kawoszami, koniecznie posmakujcie espresso z mlekiem roślinnym lub spróbujcie alternatywy takiej jak chemex, drip czy aeropress.

Cechą charakterystyczną cukierni jest również fakt, że właściciele nie obnoszą się z informacją, że wypieki są w 100% wegańskie. Często klienci nie są nawet świadomi, że kupują słodkości bez dodatku mleka, masła i jajek. W ten sposób właściciele tego cudownego miejsca chcą odczarować mit wegańskich wypieków, a przy tym skraść serca i podniebienia swoich klientów.

BEZ JAJ

To malutka wegańska cukiernia, która lubi “podrabiać” niewegańskie klasyczne ciacha. Ich wyrobów można spróbować w lokalu przy ulicy Taylora 1 w Poznaniu. 

Właścicielka cukierni Agata Witkowska jest również autorką książki kucharskiej o…wegańskich wypiekach, a jakże by inaczej. Swoimi przepisami i wypiekanymi w cukierni pysznościami udowadnia, że 

roślinne pieczenie nie musi być wcale trudne czy luksusowe, a wegańskie wypieki mogą smakować tak samo dobrze jak ich klasyczne odpowiedniki na bazie jaj i masła. 

W ofercie cukierni znajdziemy więc cudowne kremówki, pyszne pavlove, pulchniutkie drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami muffinki czy torty – wszystko oczywiście wegańskie.

To co wyróżnia to miejsce to również szczególna dbałość o detale wypieków, takie jak brokat na bitej śmietanie czy złota posypka na ciasteczkach.

 

Anmelden

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa