Szczęśliwe jedzenie: Jak uszczęśliwiają nas warzywa i owoce

Zdrowa, zbilansowana dieta dostarcza naszemu organizmowi energii i ważnych składników odżywczych. Ale nie tylko – jedzenie może także wpływać na nasze poczucie szczęścia. Jak dowodzi szereg badań naukowych, wybierając właściwą żywność, możemy znacznie zwiększyć nasz poziom zadowolenia z życia. Poniżej prezentujemy niezwykle ciekawe wyniki badań potwierdzających tę tezę.

Większe zadowolenie z życia dzięki warzywom i owocom

W latach 2010-2017 brytyjscy naukowcy poddawali regularnym badaniom blisko 50.000 osób. Zależało im na tym, by dowiedzieć się, jak bardzo zadowoleni są oni ze swojego życia i jaka ilość owoców oraz warzyw gości w ich codziennej diecie.

Badacze wykryli, że regularne spożywanie owoców i warzyw okazało się mieć bezpośredni wpływ na samopoczucie uczestników badania – każda porcja warzyw i owoców prowadziła do szybkiego zwiększenia poczucia szczęścia uczestników badania, a także przyczyniła się do poprawy ich samopoczucia w dłuższej perspektywie. Wysokie spożycie owoców i warzyw w ciągu dnia znacząco wpływało na zwiększenie poczucia zadowolenia z życia. Natomiast im mniej owoców i warzyw znajdowało się w menu badanych, tym mniejszy wpływ miało ono na ich stan zdrowia psychicznego.

W innych badaniach naukowcy zauważyli, że spożycie owoców i warzyw może poprawić samopoczucie zaledwie w ciągu kilku dni. Badacze zauważyli jednak istotne różnice tylko w przypadku spożywania siedmiu porcji owoców lub ośmiu porcji warzyw. Co warto podkreślić, poprawa samopoczucia występowała całkowicie niezależnie od stanu zdrowia, stylu życia, wieku czy dochodów uczestników badania.

Sekretna moc owoców i warzyw

Aby móc dokładnie poznać i opisać mechanizmy kryjące się za poprawą nastroju w związku ze spożywaniem owoców i warzyw, konieczne są dalsze badania. Jednak już dziś wiemy z całą pewnością, że niektóre substancje występujące w roślinach wykazują zbawienny wpływ na nasz mózg. 

Przeciwutleniacze chronią komórki mózgowe i poprawiają koncentrację. Wykazano, że witaminy C i E zmniejszają stres oksydacyjny i utratę zdolności umysłowych. Ponadto, witamina C odpowiada za produkcję dopaminy w mózgu, czyli hormonu szczęścia.

Jagody należą do owoców niezwykle bogatych w antyoksydanty. W jednym z badań pewna grupa osób otrzymała proszek borówkowy, druga zaś placebo. Osobom z pierwszej grupy zwiększyła się wydajność mózgu i zdolności poznawcze. Jednocześnie u osób, które przed rozpoczęciem badania miały silniej uszkodzone komórki mózgowe, odnotowywano większą poprawę. W świetle tych wyników badacze poddają obecnie analizie także to, w jaki sposób spożywanie borówek może pomóc w leczeniu i zapobieganiu chorobie Alzheimera.

Flawonoidy również wykazują wysokie działanie antyoksydacyjne, a ponadto poprawiają nastrój. Wiele roślin zawdzięcza im także swój intensywny kolor. Dobrymi źródłami flawonoidów są jagody, czarny bez, maliny, truskawki, ale nie tylko. Flawonoidy znajdziemy również w jabłkach, czerwonej kapuście, morelach i wielu innych produktach roślinnych. A więc wszyscy, którzy regularnie spożywają duże ilości warzyw i owoców, automatycznie dostarczają swojemu organizmowi dużą dawkę flawonoidów.

Dużo szczęścia z roślin!

Roślinne jedzenie jest zbawienne nie tylko dla ciała, ale także dla umysłu! Jednak dieta wegańska ma znacznie więcej zalet, takich jak: pozytywny wpływ na środowisko, sytuację żywnościową na świecie i dobrostan zwierząt.

W naszej bazie znajdziecie Państwo duży wybór wegańskich przepisów. Wśród nich znajduje się wiele zdrowych, smacznych i prostych pomysłów na to, jak zwiększyć liczbę spożywanych owoców oraz warzyw i jak spowodować, by na stałe zagościły w naszym jadłospisie.


Powyższy tekst jest tłumaczeniem artykułu zamieszczonego na stronie: https://vegan-taste-week.de/happy-food

Foto © Caju Gomes – unsplash

Dołącz już teraz

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa