Już za chwilę Halloween! Aby Twoja przerażająca impreza zakończyła się pełnym sukcesem, przedstawiamy Ci propozycje na straszne przekąski, „słodkie grzeszki” i przerażające eliksiry. Zwykłe zasady przygotowywania potraw są na tę okazję zupełnie wywrócone do góry nogami, ponieważ na Halloween motto brzmi: im bardziej „obrzydliwe”, tym lepiej!
Przerażające dania
Hot dogi z kiełbaskami wegańskimi są prawdziwym klasykiem finger food’u i mogą być łatwo zmienione w przekąskę na Halloween party. Wspaniale będą prezentować się jako „palce” poprzez ich lekkie nacięcie w miejscach „złączy”. Płytki migdałowe w postaci paznokci sprawią, że palce wyglądać będą bardzo realistycznie. Umieść teraz hot-dogi w wegańskiej, podłużnej bułeczce do hot-dogów i udekoruj „krwistym” keczupem lub musztardą.
Tzw. kiełbaski wegańskie „w szlafrokach” sprawdzą się tez świetnie jako przekąska na Halloweenową imprezę. Łatwo zmienią się w mumifikowane kiełbasy po zawinięciu ich w cienkie paski ciasta. Jako baza na ciasto do „bandażu”, może posłużyć ciasto na pizzę lub również ciasto chlebowe. Ciekawą opcją jest udekorowanie kiełbasek oczami – można je wykonać np. z barwników wegańskich.
Dynię poza tradycyjnie wydrążoną w znanego wszystkim Jack-o-Lantern, można też zaprezentować nieco inaczej, a nawet trochę straszniej: wystarczy wyrzeźbić dynię (najlepiej tak, aby wyglądała na trochę chorą) i rozsmarować guacamole przed otworem w jamie ustnej. Chleb, nachos lub słupki warzywne dobrze sobie z nim „poradzą”.
„Krakersy pająki” można wykonać bardzo szybko, a stanowią doskonały szczegół na każdym stole na Halloween. Do każdego pająka potrzebne są dwa okrągłe krakersy lub ewentualnie ciastka typu „Hit”, cztery paluszki solone, trochę masła orzechowego i dwie rodzynki lub krople roztopionej czekolady. Najpierw rozsmaruj masło orzechowe po obu stronach krakersów. Następnie pokrój paluszki na pół i umieścić po trzy lub cztery kawałki z każdej strony krakersów. Następnie przykryj paluszki i krakers drugim krakersem. Na koniec, można nałożyć dwie krople masła orzechowego i rodzynkami lub krople czekolady jako oczy. Pająki robią wrażenie!
Jeśli chcesz podać kompletny posiłek, a nie tylko przekąski, polecamy „Ośmiornicowe quiche”. Najpierw przygotuj dowolnie wybrane nadzienie do quiche – np. z cebuli i papryki. Umieścić nadzienie w okrągłym naczyniu żaroodpornym i przykryj okrągłym plasterkiem ciasta francuskiego. Uformuj pozostałe ciasto francuskie w osiem podłużnych „nóżek” i przymocuj je do formy. Po upieczeniu należy położyć na wierzchu dwa plastry oliwek jako „oczy” – ośmiornica jest gotowa.
Okropne słodkości
Mini szkielety to kolejna atrakcja na każdym bufecie na Halloween. Podstawą do utrzymania szkieletów są mini czekoladowe muffiny lub kawałki brownie. Potrzebne będą również solone paluszki, małe precle, biała czekolada wegańska, pianki wegańskie, czarne barwniki spożywcze lub po prostu ciemna czekolada. Zanurz paluszki i precle w roztopionej białej czekoladzie i pozwól im dobrze wyschnąć. Na piankach namaluj twarze farbami spożywczymi lub czarną czekoladą. Zmontuj szkielet, umieszczając paluszek pionowo w kawałku brownie lub muffinki. Następnie należy nałożyć od trzech do czterech precli (w razie potrzeby precle można przymocować do paluszka z odrobiną płynnej białej czekolady). Piankowa twarz jest wykończeniem całego szkieletu.
Robi się szczególnie nieprzyjemnie, jeśli sięgniemy po chrupiące palce czarownicy. Ciasto kruche jest bardzo dobrą bazą do ich przygotowania. Z ciasta kruchego uformuj wałeczki w kształcie palca i naciśnij je trochę w dwóch miejscach, aby nadać wrażenie kości palców. Wystarczy wcisnąć cały, nieobrany migdał do ciasta, który będzie wyglądał jak paznokieć. Piec palce aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Na koniec udekoruj dżemem truskawkowym lub z jagód. Dla fanów „Czarnoksiężnika z Oz”, kruche ciasto może być barwione na kolor zielony przed wypiekiem. Do tego nadaje się na przykład proszek Matcha.
Za pomocą kilku prostych sztuczek można w mgnieniu oka zamienić budyń czekoladowy lub mus czekoladowy w jadalny grób. Napełnij szklankę budyniem lub musem czekoladowym. Pokrusz herbatniki i rozłóż sporą warstwę na wierzchu jako „ziemię”, a następnie wstaw herbatniki, które wcześniej udekorujesz napisem „RIP”( użyj do tego jadalnych pisaków do ozdabiania). Jeśli nie chcesz samodzielnie piec herbatników, użyj na przykład herbatników Oreo lub dowolnych innych.
Straszne, ale zdrowe przekąski
Jeśli na swojej imprezie na Halloween chcesz również zapewnić gościom zdrowe przekąski, po prostu narysuj twarze dyni na nieobranych mandarynkach. Obrane mandarynki mogą również posłużyć jako „mini dynie” z kawałkiem selera jako „łodygą”. Oprócz mandarynek, zaproponuj gościom banany. Aby stworzyć duchy z bananów, najpierw je obierz, a następnie przekrój je na połowę. Za pomocą roztopionej ciemnej czekolady możesz kształtować ich oczy i usta. Aby uzyskać jeszcze słodszą wersję, banany zanurz najpierw w roztopionej białej czekoladzie (wegańskiej).
Eliksiry i trucizny
Przerażające napoje we wszystkich możliwych kolorach są koniecznością na imprezie Halloween. Zebraliśmy kilka prawdziwych przyciągających wzrok straszności.
Kostki lodu nie tylko utrzymują świeżość napojów – mogą one również świetnie wyglądać i przyjmować ciekawe formy. Oprócz gotowych form na kostki lodu w kształcie np. szczęk i zębów dostępnych w sklepach, możesz zastosować domowy trik. Na przykład, napełnij jednorazową rękawicę wodą lub sokiem i zamroź ją. Następnie wystarczy odciąć rękawicę i włożyć zimną dłoń do ponczu. Świetną alternatywą dla lodowatych dłoni są rodzynki umieszczone w kostkach lodu – sprawia to wrażenie, że muchy pływają w napoju. Brzmi okropnie, prawda?
Strzykawki to doskonały „przerażający” dodatek do napojów zawierających różne składniki w wielu kolorach. W przypadku bezalkoholowego drinka Shirley Temple wystarczy zmieszać piwo imbirowe i lemoniadę w równych częściach i dodać trochę świeżego soku cytrynowego. Podziel napój na szklanki z dodatkiem lodu i włóż strzykawkę z syropem grenadynowym do każdej z nich. Alternatywnie, strzykawki mogą być również wypełnione różnymi sokami.
Bloody Mary (ewentualnie bezalkoholowa) jest „krwista” i bardzo odpowiednia na Halloween. Wystarczy zmieszać sok pomidorowy z wódką, solą, pieprzem i Tabasco do smaku – a wampiry będą pod dobrą opieką na imprezie. Do mieszania napojów w innych kolorach – różnego rodzaju „trucizn” – zielonych, niebieskich lub czerwonych – można eksperymentować z różnymi sokami i syropami. Naszym ulubionym jest syrop Blue Curacao, który może być używany do mieszania różnych niebieskich napojów.
Propozycji na Halloween masz już teraz całkiem dużo, gwarantujemy, że impreza będzie straszna! Dobrej zabawy!
Tekst i tłumaczenie: Beata Cymerman- Fundacja Alberta Schweitzera
Foto główne: © azurita – Adobe stock