Czy nasze kubki smakowe się zmieniają?

Mniej soli, cukru i produktów odzwierzęcych, więcej naturalnej, domowej kuchni oraz koncept »Clean eating« – takie i podobne hasła słyszy się coraz częściej. Jedno jest pewne: zmiana na zdrowsze odżywianie nie powinna się wiązać z gorszymi walorami smakowymi. Jak jednak zapewnić interesujący smak potrawom, jeśli mają być odtłuszczone, o mniejszej zawartości soli lub nie pochodzić od zwierząt?

Nowości ze świata nauki

Wyniki badań na temat smaku napawają optymizmem: redukując niezdrowy Fast Food i produkty odzwierzęce – w ciągu kilku tygodni, kubki smakowe zaczynają się dopasowywać i domagać się mniej tych produktów. W przypadku tłustych potraw istnieje przypuszczenie, iż obok smaku słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, umami i słonego również smak »tłusty« rozpoznajemy po tym że, nasze kubki smakowe bardziej lub mniej na niego reagują. Taka wrażliwość zmysłu smaku ma związek z ilością spożywanego tłuszczu: uczestnicy badania, którzy mieli trudności w rozpoznaniu małej ilości tłuszczu zawartego w produktach, odżywiają się bardziej tłusto – spożywają szczególnie więcej mięsa i nabiału – niż osoby, które od razu wyczuły smak tłuszczu. Kolejne badanie potwierdziło to rozpoznanie: stopniowe dopasowywanie się kubków smakowych w przeciągu kilku tygodni, w zależności od ilości spożywanych produktów danej grupy.

Innym przykładem jest sól: osobom, które jedzą mało soli, bardziej smakowały zupy o małej zawartości soli a mniej te bardziej słone. To jak szybko nasze kubki smakowe przyzwyczajają się do mniejszej lub większej ilości soli, przekonali się niektórzy pracownicy Fundacji Alberta Schweitzera, dzięki przeprowadzeniu małego eksperymentu: byliśmy pozytywnie zaskoczeni tym, jak szybko zmysł smaku się wyostrza przez co domaga się mniej soli lub wcale, gdy przestajemy »dosalać« potrawy albo całkowicie z niej zrezygnujemy.

Pomoc przy zmianie nawyków żywieniowych

Niech te zaskakujące odkrycia zmotywują Cię jeszcze bardziej do przejścia na zdrowsze i bardziej roślinne odżywianie, podczas gdy będziesz stopniowo spożywać coraz więcej produktów roślinnych i coraz mniej  odzwierzęcych. Jeśli wraz ze zmianą sposobu odżywiania na (bardziej wegańskie) chcesz odżywiać się jeszcze bardziej zdrowo: spróbuj po jakimś czasie przyzwyczaić się do mniej słonego, tłustego lub słodkiego smaku nowych potraw.

Może się tak zdarzyć, że nic Ci nie zasmakuje – wtedy na pewno nie powinno się zmuszać do nowego smaku. Jednakże, zwróć uwagę na to, że np.dzieci niekiedy potrzebują dziesięć a nawet piętnaście razy spróbować nowego smaku, żeby się do niego przekonać lub go całkowicie odrzucić. Wystarczy trochę otwartości i cierpliwości na nowe smaki, a odkryjesz które wegańskie produkty i potrawy Ci bardziej smakują, a które mniej. Polecamy do wypróbowania naszą stale powiększającą się bazę przepisów, gdzie znajdziesz również różnorodność pomysłów na zdrowe dania – zgodnie z zasadą: »dla każdego coś miłego«.


Ten artykuł bazuje częściowo na anglojęzycznym artykulevideo autorstwa: Dr. Michaela Gregera z NutritionFacts.org.

Zdjęcie: Salz z kamboompics/CC0

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa