Owoce leśne takie jak truskawki, maliny czy jagody kochają zarówno dzieci jak i dorośli – i bardzo dobrze, ponieważ te małe owoce kryją w sobie wiele istotnych składników odżywczych. Czy to w cieście, czy na śniadanie czy jako zdrowa przekąska: dzięki tym owocom Twoje posiłki w prosty sposób zyskają korzystne właściwości zdrowotne.
Skoncentrowane składniki odżywcze
Owoce jagodowe wyróżniają się wysoką zawartością witamin: np. truskawki są nie tylko bardzo słodkie, ale ponadto zawierają dużo folianów czyli naturalnego kwasu foliowego, który jest szczególnie potrzebny dla kobiet w okresie ciąży. Jeżyny natomiast mają w składzie dużo beta-karotenu, który w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A. Pod kątem botanicznym truskawki i jeżyny wcale nie należą do owoców jagodowych – truskawka czy poziomka to wieloorzeszkowce (inaczej jagody pozorne), z kolei jeżyna jak i malina to wielopestkowce. Czarne porzeczki (będące jagodami właściwymi) zawierają trzy razy więcej witaminy C niż cytryna: 100 g czarnej porzeczki to aż 175 mg tej jakże ważnej witaminy. Dlatego też owoce leśne to prawdziwe superfoods, z tą różnicą, że są dużo tańsze od tych popularnych i importowanych z daleka.
Najwyższa zawartość antyoksydantów
Antyoksydanty pomagają organizmowi bronić się przed stresem oksydacyjnym, inaczej mówiąc redukują ilość wolnych rodników we krwi. Do antyoksydantów zalicza się np. witaminę C i E jak i Beta-karoten. Stres oksydacyjny powstaje w wyniku zatrucia, niezdrowego odżywiania, spożywania alkoholu, palenia papierosów oraz reakcji na stany zapalne, chronicznych chorób czy stresu. W ramach badania na antyoksydantach naukowcy odkryli, że owoce leśne należą do grupy produktów spożywczych o najwyższej zawartości antyoksydantów przypadających na porcję (niektóre przyprawy zawierają jeszcze więcej, ale nie spożywa się je w wystarczająco dużych ilościach). Pośród naszych krajowych owoców leśnych, to jeżyny przodują jeśli chodzi o zawartość antyoksydantów, ale również truskawki, borówki i maliny wypadają tu bardzo dobrze. Jednakże, suplementowanie antyoksydantów nie jest dobrym pomysłem: w formie syntetycznej mogą być one nawet szkodliwe, np. mogą minimalizować pozytywne efekty wynikające ze sportu. Dlatego też najlepiej jest zawsze sięgać po świeże owoce.
Właściwości zdrowotne nie do przecenienia
Owoce leśne odgrywają dużą rolę przy zapobieganiu, a nawet leczeniu takich chorób jak nowotwory (np. truskawki przy nowotworze przełyku), choroby sercowo-naczyniowe, choroba Parkinsona czy astma. Również przy innych schorzeniach spożywanie tych owoców jest korzystne. Przykładowo trądzik można wyleczyć za pomocą berberysu. Borówki i truskawki, dzięki swoim antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym właściwościom, mogą zatrzymać procesy starzenia w mózgu, a regularne spożycie borówek może pozytywnie wpływać na pamięć. Ponadto borówki mają pozytywny wpływ na tętnice i mogą zredukować negatywne działanie palenia papierosów na tętnice. Spożywanie owoców leśnych jest korzystne także przy uprawianiu sportu: odpowiednio dawkowany i we właściwym czasie podany ekstrakt z czarnej porzeczki może potęgować pozytywne efekty wynikające z uprawiania sportu, a co za tym idzie polepszyć funkcjonowanie systemu odpornościowego. To są jedynie niektóre przykłady korzystnego oddziaływania pysznych i sezonowych owoców leśnych na zdrowie człowieka – jeśli chcesz się dowiedzieć więcej, tutaj znajdziesz dalsze informacje na temat licznych, prozdrowotnych właściwości tychże owoców.
Owoce leśne: dodatkowe wskazówki
Owoce leśne nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi pomimo, że zawierają dużo fruktozy, dlatego też nadają się one jak najbardziej do spożycia dla osób chorych na cukrzycę. Jednakże należy zwrócić uwagę na jedną istotną kwestię przy spożyciu tych owoców z mlekiem, np. truskawkowo-mleczny shake czy truskawki ze śmietaną/jogurtem. Mleko może blokować przyswajanie antyoksydantów z owoców. W związku z tym – ale również ze względu na m.in. aspekty dotyczące przemysłowej hodowli zwierząt – najlepiej jest zrezygnować z nabiału. Natomiast do tej pory nie zbadano czy także mleko sojowe ma podobne działanie, jednak wiadomo już, że ma to miejsce przy spożyciu zielonej herbaty wraz z mlekiem sojowym. Na szczęście są jeszcze inne (również kremowe) sposoby na przygotowanie owoców leśnych: być może nasza baza przepisów dostarczy Ci nowych inspiracji.