Weganin w podróży

Wakacje to z pewnością ulubiona część roku większości z nas. Czas, w którym możemy odpocząć od pracy, codziennych obowiązków, cieszyć się pogodą i beztroskim czasem spędzonym z rodziną lub przyjaciółmi. To również znakomita okazja do wyjazdów – krótszych lub dłuższych, w rożne zakątki kraju i świata oraz zdobycie nowych doświadczeń i wspomnień.

Jeśli zastanawiasz się, jak zorganizować swój wakacyjny wyjazd będąc na diecie wegańskiej, sprawdź nasze wskazówki, które z pewnością ułatwią Ci planowanie wyjazdu oraz komfortowy wypoczynek. Postaramy się udowodnić, że podróże osób będących na diecie wegańskiej to nic skomplikowanego czy uciążliwego. Zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdy taki styl życia cieszy się coraz większą popularnością, co wiąże się z rosnącą świadomością i zrozumieniem przez inne osoby głównych założeń diety wegańskiej.

Najważniejszy jest plan

Jeśli masz już pomysł, dokąd wybierzesz się w wakacyjną podróż, warto poświecić trochę czasu na zaplanowanie w szczegółach swojej wyprawy. Dobry plan może zaoszczędzić wielu stresujących sytuacji, które z pewnością nie są pożądane podczas wakacyjnego wypoczynku.

Pamiętaj o sprawdzeniu kilku kluczowych informacji przed wyjazdem, które pomogą uniknąć Ci zbędnych rozczarowań, zwłaszcza tych związanych z posiłkami.

Podróż

Pierwszym etapem każdego wyjazdu wakacyjnego jest podróż do wyznaczonego celu. W zależności od naszych preferencji, potrzeb lub możliwości, wybierz taki środek transportu, który będzie dla Ciebie najbardziej odpowiedni, a przy tym najmniej obciąży planetę. W szczególności polecamy podróże pociągami, które stanowią najbardziej ekologiczny ze środków transportu (pomijając poruszanie się pieszo i jazdę rowerem). W taką podróż warto zabrać ze sobą jakieś przekąski, którymi będziemy mogli się posilić, gdy dopadnie nas głód. Warto odnotować rownież fakt, że w polskich pociągach z wagonami typu WARS w menu znalazła się też propozycja wegańska – kaszotto z warzywami, więc nie musimy polegać jedynie na własnym prowiancie.

Jeśli będziesz musiał wybrać samolot, koniecznie sprawdź politykę linii lotniczych dotyczącą posiłków na pokładzie. Niektóre linie już przy zakupie biletów oferują możliwość wybrania opcji wegańskiej. Czasem jednak konieczny może okazać się kontakt z przewoźnikiem i powiadomienie go z dużym wyprzedzeniem o preferowanym menu.

Jeśli wybierzesz podróż samochodem, warto zaopatrzyć się wcześniej w przekąski, o których więcej przeczytasz w dalszej części artykułu lub poszukać miejsc, w których podczas trasy byłaby możliwość zjedzenia czegoś roślinnego. Dobrym rozwiązaniem mogą okazać się stacje benzynowe, które coraz częściej w swojej ofercie gastronomicznej posiadają również opcje wegańskie. W Polsce możemy na przykład zajadać się wegańskimi hot-dogami na stacjach Orlen czy Lotos.

Zakwaterowanie

Oprócz samej podróży warto również szczegółowo zaplanować sam pobyt wakacyjny. Pierwszym punktem tego planu powinien być wybór noclegu. Tu, podobnie jak w przypadku transportu, dużo zależy od naszych preferencji oraz możliwości.

Część osób nawet podczas wyjazdów wakacyjnych woli przygotowywać posiłki we własnym zakresie – w tym przypadku idealnie sprawdzą się domki lub apartamenty z w pełni wyposażoną kuchnią. Będą one również doskonałym rozwiązaniem w przypadku miejsc, w których trudno o wegańskie posiłki w punktach gastronomicznych. Plusem gotowania w domu jest też fakt, że jest ono tańsze niż stołowanie się w mieście, co dla niektórych może być najlepszą opcją.

Jeśli jednak nie mamy ochoty tracić czasu na przygotowywanie własnych posiłków, najlepiej znaleźć będzie miejsca oferujące wegańskie opcje w swoim menu. Jeśli zamierzasz spędzić urlop w hotelu, w którym masz również wykupione posiłki, warto zapytać wcześniej o możliwość przygotowania wegańskich potraw oraz dodatkowo poinformować, na czym dokładnie polega dieta wegańska. Zazwyczaj właściciele idą gościom na rękę i przygotują takie dania, aby zadowolić swoich klientów. Również coraz częściej w hostelach typy bed&breakast, które zazwyczaj serwują śniadania w formie bufetu można znaleźć opcje wegańskie (takiej jak mleka roślinne do płatków czy wegańskie pasty do chleba). Warto też wcześniej podpytać właścicieli takich miejsc, czy byłaby możliwość przygotowania opcji roślinnych. Oni również bardzo często są otwarci na prośby i sugestie swoich gości.

Pobyt

Najważniejszą część wyjazdu wakacyjnego, czyli odpoczynek oraz zwiedzanie warto również szczegółowo zaplanować. W tym wypadku warto przejrzeć kulinarną mapę miejscowości docelowych zanim tam wyjedziesz. Internet może okazać się prawdziwą skarbnicą wiedzy. Niezwykle pomocne mogą okazać się grupy na Facebooku, blogi takie jak ten o Włoszech lub wskazówki Jadłonomii czy aplikacja HappyCow. Jeśli zainteresuje Cię konkretny lokal, koniecznie zapisz go na liście miejsc do odwiedzenia np. zaznaczając go sobie w aplikacji Google Maps. Ten krok może w znaczny sposób ułatwić zaplanowanie trasy w taki sposób, by w porze obiadu trafić do wybranego miejsca.

Warto też przed wyjazdem poczytać trochę o lokalnej kuchni. Może się okazać, że wśród tradycyjnych potraw jest wiele wegańskich lub możliwych do przyrządzenia w wegańskiej wersji.

Jeśli wybierasz się do miejsca, w którym angielski nie jest powszechnie znany, dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie małego słownika weganina, w którym zapiszesz sobie podstawowe wyrażenia typu “nie jem mięsa, sera, mleka, masła” w lokalnym języku. Możesz także kupić wegański paszport, w którym znajdziesz potrzebne zwroty w bardzo wielu językach.

Warto również poszukać informacji o lokalnych targach (które dodatkowo mogą okazać się również znakomitą atrakcją podczas zwiedzania), gdzie można kupić świeże owoce i warzywa w atrakcyjnych cenach oraz o sklepach dobrze zaopatrzonych w wegańskie produkty.

Przydatne wskazówki podczas wyjazdu

Jeśli udało Ci się dobrze zaplanować wakacyjny wyjazd, to nie powinieneś mieć większych problemów z zorganizowaniem wegańskich posiłków podczas pobytu w docelowym miejscu wypoczynku. Jednak warto zastosować się do kilku dodatkowych cennych wskazówek, które na pewno ułatwią  pobyt bez obaw o to, że będziemy chodzić głodni.

Nieodłącznym elementem każdego wyjazdu powinny być przekąski, które warto przygotować sobie wcześniej. Mogą one być ratunkiem zarówno w długiej podróży jak i już na miejscu, gdy podczas zwiedzania lub odpoczynku dopadnie nas głód. Polecamy zawsze mieć w torebce lub plecaku mały pojemnik z przekąskami na tzw. „czarną godzinę”. Znakomicie sprawdzą się orzechy, pestki dyni, ziarna słonecznika, kanapki, wafle ryżowe czy wegańskie batoniki. Jeśli nie masz pomysłu na to, co mógłbyś zabrać do plecaka, polecamy zajrzeć tu lub tu.

Nie bój się pytać o opcje roślinne w restauracjach i barach. Czasem najbardziej niepozorne miejsce może okazać się bardzo otwarte na smaki roślinne, a jeśli nawet w menu nie ma żadnej wegańskiej potrawy, może okazać się, że kucharze postarają się wyczarować dla Ciebie coś specjalnego z dostępnych składników.

Warto też wybrać się do najbliższego sklepu, znaleźć uliczne stragany i sklepy ze zdrową żywnością. Są to miejsca kryjące wiele niespodzianek, a przy odrobinie szczęścia można znaleźć tam wegańskie opcje często za zaskakująco niską cenę.

Bądź kreatywny, używaj lokalnych produktów, próbuj nowości i nie bój się pytać o pomoc lokalnych mieszkańców. W tym przypadku niezwykle przydatny okazuje się najbardziej oczywisty Google Translator, który może ułatwić nam komunikację z lokalnymi mieszkańcami lub pomóc w rozszyfrowaniu składu produktów.

Mamy nadzieję, że nasze wskazówki ułatwią Ci zorganizowanie wymarzonego wyjazdu. Podróżowanie na diecie wegańskiej może wymagać czasami większego zaangażowania i ostrożniejszego planowania wyjazdu, ale nie pozwól, by odebrało Ci to możliwość zachowania wspaniałych wspomnień z podróży. Może warto potraktować to jako wyzwanie oraz możliwość odkrywania nowych horyzontów kulinarnych.

Życzymy Ci szerokiej drogi i smacznego!

 

 

 

 

 

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa