Wywiad z twórcami roślinnego Qurczaka

Dzień dobry, bardzo dziękuję za chęć udzielenia wywiadu na potrzeby naszej kampanii „Tydzień na weganie”. Moglibyście przybliżyć, kto stoi za Roślinnym Qurczakiem?

Bardzo dziękujemy za zaproszenie! Za kulisami Roślinnego Qurczaka stoi zespół kilku osób, które łączy ten sam cel: pomoc we wprowadzeniu do diety małej zmiany, która może globalnie przełożyć się na ogromną różnicę. Każdy z nas specjalizuje się w innej dziedzinie, natomiast łączy nas Qurczak i wspólna zajawka (uśmiech). 

Interesuje mnie, jak wyglądał proces powstawania firmy, jak wyglądały początki? Czy od razu mieliście jasne wyobrażenie o tym, jak ma smakować i wyglądać Roślinny Qurczak?

Roślinny Qurczak powstał przede wszystkim z potrzeby. Iga, założycielka Qurczaka, parę lat temu przestała jeść mięso i inne produkty zwierzęce, po odkryciu jak wyglądają hodowle przemysłowe oraz jak produkcja mięsa wpływa na środowisko, zarówno globalnie jak i na lokalne ekosystemy i mieszkańców. Obecnie wiele osób jest już świadomych tej zależności i na szczęście coraz więcej ją odrywa, a dla wielu jest to coś, co trudno jest wyrzucić z głowy i co prowadzi do sporych zmian w diecie i codziennych przyzwyczajeniach. Dieta roślinna może być zróżnicowana, dobrze zbilansowana i po prostu pyszna, jednak nie ukrywajmy, że zmiana sposobu żywienia z dnia na dzień nie jest łatwa i wymaga pewnego przygotowania i researchu. Uważamy, że właśnie na tym etapie wszelkie zamienniki produktów zwierzęcych są bardzo ważne i pomocne dla wielu osób, ponieważ dzięki nim nie zmieniając nic w codziennej diecie (wystarczy zamienić mięso na roślinną alternatywę) możemy mieć faktycznie mniejszy negatywny wpływ na środowisko.

Tak zaczęły się długie testy Roślinnego Qurczaka. Mieliśmy jasną wizję jaki powinien być Qurczak, żeby osiągnął swój cel. Przede wszystkim musi być smaczny, wyglądać jak mięso i najważniejsze, musi być produktem, którego w kuchni można używać dokładnie jak kurczaka. Tak powstały nasze marynowane kawałki Roślinnego Qurczaka, które wystarczy usmażyć, dokładnie tak jak pierś z kurczaka i Roślinne Stripsy, które skradły już niejedno serce.

Wiele osób, z którymi rozmawiałam, twierdzi, że Wasz Qurczak do złudzenia przypomina w smaku, wyglądzie i teksturze kawałki prawdziwego kurczaka z pewnej amerykańskiej sieciówki. Zdradzicie w czym tkwi sekret podobieństwa?

Tak, to prawda. Staramy się również obalać mit, że dieta roślinna musi być zdrowa. Nie ukrywajmy, że wiele z nas lubi fast foody, a rezygnacja z mięsa nie musi oznaczać rezygnacji z dań, które może nie są najzdrowsze, ale na pewno są lubiane. Nasze Roślinne Stripsy z Qurczaka są ręcznie panierowane, panierka ma prosty skład, bez żadnych niepotrzebnych dodatków, wystarczy je podgrzać, wrzucić do papierowego kubełka i można cieszyć się szybkim jedzeniem idealnym na spotkanie ze znajomymi.

Jaki skład ma Roślinny Qurczak Waszej produkcji?

Jako lokalni producenci lubimy mówić o tym, że połowa naszego produktu to polska biała fasola, kupowana od lokalnych rolników. Za sprawą połączenia dwóch źródeł białka, fasoli i pszenicy, Qurczak ma pełen aminogram, co oznacza, że zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, których potrzebuje organizm człowieka. Nie używamy żadnych ulepszaczy, jesteśmy dumni z czystego składu. Najważniejsza w Roślinnym Qurczaku jest jednak unikalna technologia produkcji, dzięki której wyróżnia się on włóknami bardzo przypominającymi te w piersi drobiowej.

Spotkałam Was na różnych wegańskich targach, gdzie zresztą z przyjemnością kosztowałam Qurczaka. Gdzie można kupić Qurczaka, oprócz okazjonalnych targów?

Zależy nam przede wszystkim, aby znaleźć się półkach sklepów, w których są nasi klienci. Skupiamy się na rozwijaniu mocy produkcyjnych w naszym zakładzie oraz sieci dystrybucji. Nasz zespół jest dosyć mały, dlatego na ten moment zdecydowaliśmy się zrezygnować z obecności na wydarzeniach i targach. Najlepiej skorzystać z naszego sklepu internetowego, tam dostępna jest cała gama naszych produktów. Ostatnio weszliśmy również do sieci Organic Farma Zdrowia, która ma 30 sklepów w całej Polsce oraz sklep internetowy. Na terenie Warszawy rozwijamy naszą współpracę ze sklepem internetowym Frisco.pl, które mocno rozwija swoją strefę roślinną. Współpracujemy również z lokalnymi sklepami w największych miastach w Polsce. Pełną listę sklepów, w których można znaleźć Roślinnego Qurczaka znajdziesz tutaj: http://bit.ly/GdzieKupicQurczaka

Prowadzicie stronę internetową, za pośrednictwem której można kupić Wasze produkty. Macie w swojej ofercie tylko tzw. stripsy, czy też sprzedajecie inne warianty Roślinnego Qurczaka?

Na stronie można kupić nasze wszystkie produkty z dostawą pod drzwi. Oprócz klasycznej wersji Stripsów, najbardziej polecamy naszą nowość czyli Roślinne Stripsy z Qurczaka w wersji OGNISTEJ. To hit tego lata wśród fanów fast foodu. Uwielbiamy też wrapy wypełnione po brzegi Roślinnym Qurczakiem Gyros (serio, są pyszne!). Do tego warzywka, pyszne sosy, sałatka i każdy może się nabrać, że to prawdziwy kurczak. Wśród naszych produktów mamy Roślinnego Qurczaka w różnych marynatach inspirowanych podróżami po całym świecie np. Mexicano, Teriyaki. Wszystkie nasze nowości pojawiają się najpierw w naszym sklepie internetowym, dlatego najlepiej zapisać się do newslettera i być na bieżąco z tym, co się u nas dzieje.

Z jakimi opiniami na temat Waszego Qurczaka spotykacie się najczęściej? Jaki najmilszy komplement dotychczas usłyszeliście?

Od samego początku istnienia Qurczaka spotykamy się z ogromną ilością pozytywnych reakcji. Często dostajemy od naszych fanów prywatne wiadomości oraz maile. Rozpoczęcia dnia od takiej wiadomości to zawsze najlepsza motywacja do działania. W całej historii Roślinnego Qurczaka mieliśmy tylko jeden zwrot. Pani, która była przez wiele lat na diecie roślinnej zwróciła Roślinnego Qurczaka, ponieważ za bardzo przypominał jej mięso. Niby reklamacja, ale dla nas jednak komplement.

Jak radzilibyście pałaszować Waszego Qurczaka? W formie najprostszej, kubełka ze Roślinnymi Stripsami z Qurczaka, czy też może jako element dania, z dodatkami? Jak sami najchętniej go jadacie?

Nasz zespół jednogłośnie stwierdził, że najbardziej (oprócz Stripsów, które wiadomo, że uwielbiamy) cenimy sobie prostego wrapa wypełnionego po brzegi Roślinnym Qurczakiem Teriyaki, warzywami i ulubionymi sosami. Roślinnego Qurczaka wystarczy usmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku, a następnie użyć tak jak byśmy użyli piersi drobiowej. Qurczak jest analogiem mięsa nie tylko ze względu na wartość odżywczą, ale również na zastosowania kulinarne. Idealnie sprawdzi się w sałatkach, tortillach, tacosach, z ryżem lub makaronem w ulubionym sosie. Roślinne Stripsy z Qurczaka polecamy w burgerach: Qurczakburgerach (uśmiech) albo tradycyjnie z fryteczkami  i surówką Colesław. Z Qurczakiem, tak jak z wyobraźnią, nie ma się co ograniczać.

Jestem przekonana, że z uwagą śledzicie wegańską rewolucję w Polsce (uśmiech). Jak oceniacie rynek produktów roślinnych w naszym kraju?

Widzimy sporo zmian na półkach sklepowych oraz w świadomości Polaków. Chcielibyśmy widzieć więcej alternatyw drugiej generacji (tak jak Roślinny Qurczak), które oprócz roślinnego składu mają również teksturę oraz smak zbliżone do mięsa. Jeśli chcemy przekonać osoby, które na co dzień spożywają mięso do roślinnych alternatyw powinniśmy tworzyć produkty, które nie tylko wyglądem i nazwą przypominają mięso. Cieszymy się, że zmiany zachodzą nie tylko w dużych miastach. Dzięki dużym sieciom, takim jak Lidl i Biedronka, roślinne produkty docierają do coraz mniejszych miejscowości wzbudzając zainteresowanie coraz to większych grup. Czuć w powietrzu zbliżającą się, roślinną rewolucję!

Czy myśleliście o wyjściu z Qurczakiem poza granice Polski? Czy też może można już Was znaleźć za granicą?

Taki jest plan! Chcemy, aby Polska z największego eksportera drobiu w Unii Europejskiej stała się największym producentem roślinnej alternatywy drobiu, czyli Roślinnego Qurczaka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nasz Qurczak skradł serca ludzi na całym świecie. Najpierw jednak skupiamy się na polskim rynku i polskim kliencie, dużo się jeszcze musimy nauczyć (uśmiech).

Na zakończenie, chciałabym Was poprosić o odpowiedź na pytanie: jak zachęcilibyście do spróbowania Qurczaka osobę na diecie tradycyjnej, niespecjalnie zainteresowaną kuchnią roślinną?

Nie chcemy nikogo przekonywać, wystarczy pokazać pyszności, które można wyczarować z Qurczakiem. Zdjęcia powinny mówić same za siebie (uśmiech).

*Wszystkie zdjęcia autorstwa Roślinnego Qurczaka.

 

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa