Słodkości z warzyw

Masz ochotę na urozmaicenie w swojej kuchni? Dzisiaj prezentujemy kreatywne pomysły, które pomogą Ci włączyć jeszcze więcej warzyw do Twojej diety – tym razem w formie, którą chyba każdy z nas lubi najbardziej – deserów i wypieków. Daj się zainspirować i odkryj znane wszystkim warzywa w zupełnie nowej odsłonie.

Marchewka i batat

Klasykiem, w którym niewiele osób może zorientować się, jakie warzywo występuje jako główny składnik wypieku, jest ciasto marchewkowe. Dodatek startej marchewki sprawia, że ciasto jest bardzo soczyste i ma delikatny aromat. Innym, równie świetnym pomysłem na wykorzystanie marchewki, jako dodatku do deserów są marchewkowe kulki mocy, którym to popularne warzywo nadaje bardzo ciekawego smaku.

Bataty mogą być również doskonałym dodatkiem do słodkich wypieków. To popularne u nas w ostatnim czasie warzywo, zwane nie bez przyczyny również słodkim ziemniakiem, sprawdzi się idealnie jako dodatek do deserów, czy kremów do ciast, a dzięki swojemu smakowi może nawet zastąpić część substancji słodzącej.

Dynia i cukinia

Typowym słodkim wypiekiem z warzywnym dodatkiem jest znane wielu osobom  Pumpkin Pie, które jest szczególnie popularne w USA. Jednak to nie jedyny sposób, w jaki można wykorzystać dynię  na słodko. To warzywo idealnie sprawdzi się w dyniowo-cynamonowych zawijasach z orzechami. Dynia może również być  z powodzeniem wykorzystana do przygotowania słodkich przetworów, takich jak marmolada dyniowo-pomarańczowa z imbirem. Jest ona też świetnym dodatkiem do napojów, którym nadaje niezwykle oryginalną barwę i aromat. Koniecznie musicie wypróbować więc naszego przepisu na typowo jesienną Pumpkin Spice Latte.

Cukinia należy również do rodziny dyniowatych i podobnie, jak jej nieco więksi krewni, idealnie nadaje się do przygotowania pysznych deserów. Szczególnie polecamy spróbować bardzo smaczne i wilgotne, a zarazem proste w przygotowaniu ciasto czekoladowe z cukinią.

Kolorowo i zdrowo dzięki szpinakowi, awokado i burakowi

Burak ćwikłowy nadaje piękny, mocny kolor nie tylko sałatkom i zupom, ale również tym czekoladowym babeczkom. Ponadto sprawia, że ciasto jest puszyste i a dodatek buraka cudownie podkreśla smak czekolady.

Dodanie szpinaku do ciasta biszkoptowego zmieni jego kolor na piękny, zielony odcień, co sprawi, że nikt obok takiego wypieku nie przejdzie obojętnie. Najpopularniejszym ciastem przygotowywanym z dodatkiem szpinaku jest Leśny Mech, który dodatkowo przełożony śmietanką kokosową i obsypany kolorowymi owocami wygląda pięknie, a smakuje wybornie!

Kolejnym niekonwencjonalnym deserem, któremu niezwykłej kremowości nadaje tym razem awokado jest zielony budyń jaglany. Deser będzie się świetnie komponował z owocami, takimi jak figi, maliny czy jeżyny.

Słodkie smoothies z warzywami

Koktajle są idealną okazją do włączenia większej ilości warzyw do naszej codziennej diety. Najlepiej łączyć składniki warzywne ze słodkimi owocami: jak na przykład w  tym zielonym smoothie z dodatkiem mango, czy tym odnawiającym smoothie, gdzie ogórek, szpinak i jarmuż połączony został z bananem i ananasem, a dodatek cytryny i mięty zapewnia dodatkowo działanie orzeźwiające. Nie musimy ograniczać się tylko do zielonych koktajli. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na prawdziwą bombę witaminową, czyli buraczany koktajl, który uzyskuje swój apetyczny, czerwony kolor dzięki dodatkowi buraków, a  banan i woda kokosowa sprawiają, że uzyskujemy niezwykle ciekawy smak, któremu trudno się oprzeć.

Dodatkowa porcja białka

Ciecierzyca co prawda nie jest warzywem, ale również może stanowić nietypowy dodatek do wypieków: świetnie sprawdzi się na przykład w cytrynowych muffinkach z ciecierzycy. Inne nasiona roślin strączkowych również idealnie nadają się jako składnik słodkich wypieków i deserów, a dodatkowo wzbogacają naszą dietę w białko, którego są świetnym źródłem. Dodatek fasoli nadaje temu  brownie świetną konsystencję i sprawia, że jest naprawdę wilgotne.

Mamy nadzieję, że udało nam się zachęcić Cię do eksperymentów w kuchni i przekonać, że słodkie wypieki i desery mogą okazać się przekąską nie tylko smaczną, ale również zdrową i pożywną.


Powyższy tekst jest tłumaczeniem artykułu umieszczonego na niemieckiej stronie projektu „Tydzień na weganie”.

Zdjęcie ©️: Lesya-Dolyuk, Shutterstock

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa