Puzzle żywieniowe

Ernährungspuzzle

 

Ważne informacje dotyczące puzzli żywieniowych

1. Woda i napoje (bezalkoholowe i niskokaloryczne)

Dostarczanie organizmowi niezbędnej ilości płynów jest podstawą zdrowego żywienia. Najlepsza jest woda oraz niesłodzone ziołowe i owocowe herbaty. Nasz organizm potrzebuje dziennie od 1,5 do około 2 litrów w zależności od aktywności fizycznej, pocenia się i temperatury na zewnątrz.

2. Owoce i warzywa

Powinno się spożywać minimum trzy porcje (około 400 g) warzyw każdego dnia, najlepiej jak najbardziej różnorodne i w tym warzywa surowe. Jedną czwartą tego można przyjmować w formie soku warzywnego.

Natomiast owoce zaleca się dwa razy dziennie (porcje około 300 g), z czego to maksymalnie 50 g mogą stanowić suszone owoce. Naturalne soki owocowe (najlepiej zrobić je samemu) się również liczą, lecz nie powinny wynosić więcej niż jedna czwarta dziennego zapotrzebowania na owoce.

Szczegółowe informacje co do owoców i warzyw znajdziesz tutaj.

3. Produkty zbożowe, zbożopodobne i ziemniaki

Najlepiej spożywać dziennie dwa lub trzy posiłki zawierające ryż, kaszę, inne produkty mączne lub ziemniaki dzięki czemu dostarczymy sobie wystarczającą porcję energii. Jeśli chodzi o produkty zbożowe i mączne szczególnie polecane są wyroby gruboziarniste jako że zawierają więcej składników odżywczych.
Więcej o tych produktach dowiesz się klikając tu.

4. Źródła białka

Jest wiele roślinnych dostarczycieli białka. Raz do dwóch razy na tydzień rośliny strączkowe powinny się znaleźć w naszym jadłospisie, natomiast pozostałe produkty białkowe jak np. wyroby sojowe lub zbożowe (np.seitan) zalecane jest spożywać codziennie w ilości od 50 do 150 g.

Tutaj znajdują się dalsze informacje dotyczące produktów białkowych. Również wiele produktów alternatywnych dla mięsa i sera zawiera białko.

5. Orzechy, pestki i nasiona

Najlepiej jest spożywać garść (około 30 do 60 g) orzechów i pestek codziennie. Godna polecenia jest kombinacja: kilka orzechów włoskich, kilka orzechów laskowych i garść siemienia lnianego dodane do musli, do sałatki lub spożywane same jako odżywcza przekąska.

Więcej na temat orzechów, pestek i nasion dowiesz się tutaj. Nie sposób tu pominąć równie ważne i zdrowe kiełki.

6. Oleje i tłuszcze

Niektóre oleje i tłuszcze mają w składzie ważne składniki, które również należą do optymalnego odżywiania. Przyjmowane w rozsądnych ilościach, t.j. od dwóch do czterech łyżek dziennie, stanowią oleje i tłuszcze roślinne niezbędny element zdrowej diety.

Szczegółowe informacje co do olejów i tłuszczów roślinnych znajdziesz tutaj.

7. Przekąski słodkie, słone I alkohol

Na samej górze »jabłkowych puzzli«, w łodyżce jabłka znajdują się: czekolada i inne słodycze, słone przekąski i alkohol jako opcjonalna możliwość. Te przysmaki nie są w żadnym wypadku potrzebne do życia lub zdrowia a jeśli jednak nie sposób im się oprzeć, to najlepiej spożywać je jak najrzadziej.

Światło słoneczne, witamina B12 oraz aktywność fizyczna

Aby dostarczyć sobie wystarczającą ilość witaminy D, powinniśmy wystawić do słońca odkrytą twarz, szyje i ramiona przez 15 do 30 minut dziennie. Jednakże w mało słonecznych miesiącach zalecane jest sięgnięcie po produkty szczególnie bogate w tą witaminę oraz odpowiednie suplementy. Więcej na temat witaminy D dowiesz się tutaj.

Produkty roślinne zawierają niewystarczającą ilość witaminy B12, dlatego powinno się przyjmować suplementy bogate w tą witaminę. Dalsze informacje dotyczące witaminy B12 możesz przeczytać tu.

Do zdrowego stylu życia należą nie tylko zrównoważone, właściwe posiłki i wystarczająca ilość płynów ale także rozsądna, odpowiednia aktywność fizyczna (uprawianie sportów lub spacer) optymalnie 30 minut każdego dnia.

Anmelden

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa