Dieta wegańska a alergie

Dieta wegańska przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Dotyczy to także alergii, które u wegan występują rzadziej. Dowodzą temu badania naukowe, o których mowa będzie w tym artykule.

Według japońskiego badania, osoby odżywiające się konwencjonalnie wykazują o 71% wyższe ryzyko zachorowania na katar sienny, w porównaniu do wegan i wegetarian. Również uczulenia na chemikalia czy leki pojawiają się znacznie rzadziej u ludzi odżywiających się roślinnie. Ponadto, gdy kobiety w ciąży jedzą mniej mięsa, obniżają tym samym prawdopodobieństwo wystąpienia alergii u dziecka. Kolejne badanie z roku 2001 wskazuje na złagodzenie objawów astmy czy kataru siennego, w przypadku częstszego spożycia produktów zawierających skrobię oraz warzyw. Opublikowana w 2017 roku metaanaliza wysuwa wniosek, że »spożycie owoców i warzyw może mieć ochronne działanie w przypadku astmy«.

Przede wszystkim cztery produkty roślinne, wydają się mieć znaczący pozytywny wpływ na alergie i zmniejszać ryzyko ich wystąpienia: około 30 g morskich alg dziennie powinno zmniejszyć ryzyko o 49%; w przypadku pasty miso mowa jest o 41%. Również ciemnozielone i liściaste warzywa odgrywają tu niemałą rolę: istnieje badanie pokazujące, że wśród osób o najwyższej zawartości karetonoidów we krwi, reakcje alergiczne związane z porą roku występują znacznie rzadziej. Ponadto, wygląda na to, że większa zawartość długich jak i krótkich łańcuchów kwasów tłuszczowych Omega-3 we krwi ma tutaj korzystny wpływ. W tym przypadku, godny polecenia jest szczególnie olej lniany, który charakteryzuje się licznymi właściwościami prozdrowotnymi dla organizmu człowieka.

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o zaletach wegańskiej diety dla zdrowia, zajrzyj na naszą stronę z głównymi założeniami. Tam przeczytasz m.in. o tym, jak żywność roślinna wpływa pozytywnie na choroby cywilizacyjne, jak np. nadciśnienie czy cukrzyca.

 

 

 

Dołącz już teraz

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa