Sałatka z czereśni i awokado

porcje Czas przygotowania około 15minut
porcje Czas przygotowania około 15minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Mocno rozgrzej suchą patelnię. Wysyp pestki dyni i porządnie podpraż, a gdy zaczną skakać i intensywnie pachnieć przesyp na mały talerzyk żeby ostygły.
  2. Czereśnie wydryluj oraz przekrój na połówki lub ćwiartki, jeśli są bardzo duże. Cebulę pokrój w cienkie półksiężyce, a następnie przepołów. Awokado wyjmij ze skóry, usuń pestkę i pokrój w grubą kostkę. Kolendrę lub pietruszkę drobno posiekaj.
  3. Tak przygotowane składniki wsyp do miski, dodaj sok z cytryny, płatki chili sól oraz pieprz i porządnie wymieszaj. Na koniec dodaj pestki dyni i jeszcze raz wymieszaj.
  4. Najlepiej smakuje od razu, można jeść bez dodatków jako lekki lunch, albo też jako sycący obiad z ryżem lub komosą ryżową.

Przepis i zdjęcie pochodzi z bloga Jadłonomia.

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa