Przepisy

Wegańskie jagodzianki

Wegańskie jagodzianki

Nasz przepis na wegańskie jagodzianki to świetna alternatywa dla tradycyjnych słodkich drożdżówek. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. mehr …

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Poznaj naszą propozycję klasycznej i niezwykle aromatycznej zupy kurkowej w wersji wegańskiej. mehr …

Koktajl „Lawa”

Koktajl „Lawa”

Wszystkie wyspy hawajskie są pochodzenia wulkanicznego. Świecąca lawa w tym klasycznym hawajskim koktajlu na szczęście składa się tylko z pysznych truskawek. mehr …

Szparagi z wegańskim sosem holenderskim

Szparagi z wegańskim sosem holenderskim

Ta pyszna wegańska przekąska może stanowić także danie główne lub jego element. Idealna na każdą okazję. Szczególnie polecamy delektować się nią w sezonie na szparagi, od połowy kwietnia do połowy lipca. mehr …

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras)

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras)

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras) to znakomity zastępnik tego francuskiego przysmaku, jest smaczny, etyczny i kremowy. Bazą do tego przepisu są pieczarki, soczewica i orzechy włoskie. mehr …

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Najlepszy i najprostszy sposób na ciasto do pizzy, który zawsze się sprawdza. Ciasto wyrasta delikatne i chrupiące, a dodatek odpowiednich składników nadaje mu indywidualności. mehr …

Wegańskie klopsy po królewiecku

Wegańskie klopsy po królewiecku

To wegańska wersja tradycyjnego dania kuchni niemieckiej, a dokładniej pochodzącego jeszcze z Prus Wschodnich. Nazwa klopsów pochodzi z histrorycznego miasta Królewiec (dzisiaj Kalinigrad). mehr …

Wegańska Ryba Tofu

Wegańska Ryba Tofu

Wegańska Ryba Tofu to przepyszny pomysł na to jak zastąpić rybę zachowując jej smak i aromat. Podawaj z frytkami i keczupem. mehr …

Sznycle z bakłażana

Sznycle z bakłażana

Sznycle z bakłażana to szybki i prosty przepis na przygotowanie tego warzywa. Smaczny i chrupiący sznycel z bakłażana nadaje się idealnie na obiad. mehr …

Wegańskie faworki

Wegańskie faworki

Faworki w wersji wegańskiej to świetna propozycja na Tłusty Czwartek. Proste w przygotowaniu, kruche i delikatne zasmakują łasuchom. mehr …

Kanapki z łososiową marchewką

Kanapki z łososiową marchewką

Wegański łosoś z marchewki podany z serkiem śmietankowym na kanapeczkach to świetny pomysł na imprezową zakąskę. Goście będą jej zaskoczeni rybnym smakiem. mehr …

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Tosty francuskie w wersji wegańskiej to super pomysł na słodkie weekendowe śniadanie dla dwojga. Ich smak podkreślą świeże owoce i posypka z cukru pudru. mehr …

Świąteczna Zupa Grzybowa

Świąteczna Zupa Grzybowa

Zupa grzybowa to tradycyjna zupa wigilijna. Jej aromat leśnych grzybów w połączeniu z łazankami wzbogaci wyśmienitym smakiem spotkanie przy rodzinnym stole. mehr …

Świąteczny Bigos Wegański

Świąteczny Bigos Wegański

Świateczny bigos o tradycyjnym polskim smaku z nutą leśnych grzybów, wędzonych śliwek i jałowca z dodatkiem skwarków z wędzonego tofu. Obowiązkowo na wigilijnym stole. mehr …

Domowa przyprawa piernikowa

Domowa przyprawa piernikowa

Kupne przyprawy piernikowe często pełne są wypełniaczy, takich jak mąka czy cukier. Domowa przyprawa piernikowa nadaje się jako dodatek do: budyni jaglanych, ciasteczek, ciast, kremów i koktajli czekoladowych. mehr …

Gnudi-delikatne kluseczki z tofu i semoliny

Gnudi-delikatne kluseczki z tofu i semoliny

Gnudi- delikatne kluseczki z tofu i semoliny to włoska przystawka, ale również dodatek do dania głównego o aromacie szałwi z dodatkiem cytrynowego posmaku przygotowana specjalnie dla restauracji Leonardo Verde. mehr …

Mac & cheese z dyni

Mac & cheese z dyni

Mac & cheese to słynna amerykańska potrawa w tradycyjnej wersji opierająca się o ciągnący ser żółty. W naszej wegańskiej wersji ser przygotowany jest z musu dyniowego. mehr …

Marmolada dyniowo- pomarańczowa z imbirem

Marmolada dyniowo- pomarańczowa z imbirem

Marmolada dyniowo- pomarańczowa z imbirem to jesienna delicja na deszczowe i zimne poranki. Słodki smak dyni wzbogacony o soczystą pomarańczę i ostry imbir dopełniają smaku tej przepysznej marmoladzie. mehr …

Jesienna nalewka

Jesienna nalewka

Jesienna nalewka na bazie jabłek, gruszek, śliwek i winogron z posmakiem cynamonowo- goździkowym to smakowita propozycja na chłodne, jesienne wieczory w miłym towarzystwie. mehr …

Dżem z mirabelek

Dżem z mirabelek

Mirabelki są zdecydowanie niedocenione w kuchni. Z tych „podwórkowych” owoców można przygotować przepyszny i słodko-kwaśny dżem na śniadanie, jako dodatek do gofrów i naleśników. mehr …

Pikle angielskie

Pikle angielskie

Pikle angielskie chociaż z nazwy nawiązują do brytyjskich przekąsek obecne są w kuchniach wielu państw. Spróbuj naszego przepisu z miksem warzyw: ogórków, kalafiora, marchewek, papryki zanurzonych w esencjonalnej marynacie. Idealne na imprezę jako zakąska przed daniem głównym. mehr …

Grzybki marynowane

Grzybki marynowane

Marynowane grzybki to tradycyjna polska potrawa popularna na imprezach i podczas świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Świetna przekąska z ostrym, octowym posmakiem. mehr …

Ajwar

Ajwar

Ajwar to pasta z grillowanych papryk i bakłażana pochodząca z Bałkan, popularna rownież na Węgrzech. Stanowi świetny dodatek do grilla, frytek, wegańskiego kotleta, a nawet do nachosów. mehr …

Bulion na zupę i domowe kostki bulionowe

Bulion na zupę i domowe kostki bulionowe

Kostki bulionowe własnej roboty to świetna opcja na przygotowanie szybkiej zupy. Odmrażasz i zupa gotowa. Kostki to rownież smakowity dodatek do ryżu, makaronu, kaszy czy gotowych potraw jak paella, leczo, spaghetti. mehr …

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach powidła śliwkowe to wspaniała propozycja na leniwe, weekendowe śniadanie. Pasuje do chałki, bułeczek, gofrów, naleśników i pancakes. mehr …

Keczup domowy

Keczup domowy

Keczup domowej roboty to zdrowsza opcja tego tradycyjnego, kupnego, ale wzbogaconego o smak polskich jabłek. Dodawaj go do swoich ulubionych burgerów, frytek i dań z grilla. mehr …

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone to klasyk polskiej kuchni. Ich kwaśny smak wzbogacony o nutę czonsku i ziół idealnie komponuje się w sałatkach z dodatkiem majonezu, jako warzywo do obiadu oraz na kanapki. mehr …

Hummus

Hummus

Hummus to wyjątkowa pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku i tahini. Pochodzi z kuchni Bliskiego Wschodu – idealny jako zdrowa, pożywna i szybka przekąska. Doskonały do chleba lub jako dip do świeżych warzyw. mehr …

Leczo

Leczo

Ten przepis na wegańskie leczo to węgierski klasyk. Połączenie smaków cukinii, papryki, pomidorów i bakłażana to prawdziwa uczta dla podniebienia. Urozmaicaj tę potrawę dowolnie dodając np. pieczarki lub wędzone tofu. mehr …

Słodki sos chili

Słodki sos chili

Pyszny, domowy słodki sos chili. Świetnie sprawdza się jako składnik sosów sałatkowych, sosów do maczania sajgonek czy spring rolls, pasuje do pizzy i zapiekanek, wytrawnych gofrów, do kanapek czy ziemniaków. mehr …

Sos pomidorowy do pizzy i makaronu

Sos pomidorowy do pizzy i makaronu

Sos pomidorowy do klasyk w każej kuchni. Nasza receptura łączy w sobie smaki Italii, a więc idealnie sprawdza się jako sos do pizzy, lazanii, wszelkiego rodzaju makaronów, a nawet jako baza do leczo.

Espresso shake z białą czekoladą

Espresso shake z białą czekoladą

Ten Espresso shake z białą czekoladą jest aksamitnie kremowe i przyjemnie słodkie oraz zapewnia wyjątkowe orzeźwienie. Co więcej, pasuje doskonale zarówno do normalnej kawy, jak i zbożowej czy łubinowej. mehr …

Napój „Letnia bryza”

Napój „Letnia bryza”

Taki napój to dokładnie to, czego potrzebujesz w upalny dzień – maksymalnie orzeźwiający Napój „letnia bryza” z porzeczką, kokosem i acai. mehr …

Brzoskwiniowy-Earl Grey-Shrub

Brzoskwiniowy-Earl Grey-Shrub

Ten herbaciano-owocowy shrub nadaje się doskonale do przygotowania wielu orzeźwiających napojów. Pod nazwą shrub kryje się koktajl na bazie octu, który wbrew pozorom odpowiednio użyty znakomicie gasi pragnienie. mehr …

Steki z pieczarek Portobello

Steki z pieczarek Portobello

Ten przepis na steki z pieczarek Portobello to genialna propozycja na grilla. Można je jeść zamiast kotletów, ale również w postaci burgerów w bułce.

Orzechowe lody z orzechowymi chrupkami

Orzechowe lody z orzechowymi chrupkami

Te proste wegańskie lody zrobisz bez potrzeby użycia maszynki do lodów. Ich sekret tkwi w tłustym mleku kokosowym i maśle orzechowym, a całości dopełniają słodko-słone fistaszkowe chrupki – po prostu pycha! mehr …

Kotlety sojowe a´la soczyste steki

Kotlety sojowe a´la soczyste steki

Kotlety sojowe nie muszą być nudną, bezsmakową »tekturą«, kluczem do sukcesu jest ich właściwe przyrządzenie. Dzięki temu przepisowi smakują jak soczyste, doprawione steki i stanowią smaczne uzupełnienie wielu różnych dań. mehr …

Pasta z rzodkiewki i słonecznika

Pasta z rzodkiewki i słonecznika

Ta ciekawie wyglądająca, różowa Pasta z rzodkiewek i słonecznika jest nie tylko zdrowa ale i smaczna. Idealna jako smarowanie na chleb – wystarczy dodać parę plasterków świeżej rzodkiewki oraz szczypiorek lub kiełki lub roszponkę. mehr …

Cytrynowe muffinki z ciecierzycy

Cytrynowe muffinki z ciecierzycy

Proste i smaczne ciasto, które możesz upiec jako babeczki w foremkach na muffiny albo w dużej formie jako normalne ciasto. Z wierzchu delikatnie chrupiąca, miejscami popękana skórka, a pod nią wilgotne ciasto przywodzące na myśl babciną babkę cytrynową, koniecznie posypane cukrem pudrem. Co więcej, ciecierzyca absolutnie niewyczuwalna w smaku, a dzięki niej ciasto wychodzi, jakby było z jajkami. mehr …

Mleko z orzechów nerkowca

Mleko z orzechów nerkowca

Tym razem przepis na Mleko z orzechów nerkowca – naturalnie słodkie i kremowe, po prostu pyszne. Co więcej, robi się je całkiem łatwo i szybko – spróbuj i Ty tej zdrowej i smacznej alternatywy dla mleka krowiego. mehr …

Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Wyobraź sobie dobrze upieczonego selera, pachnącego ziołami, czosnkiem, który posiada słodkość gruszki… niezły pomysł, prawda? Bez obaw, przepis jest bardzo prosty i tani, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości, ale dla pieczonego selera w gruszkowej marynacie, chyba można się trochę poświęcić. Inaczej mówiąc: zdrowa i smaczna alternatywa dla typowego polskiego obiadu. mehr …

Burger jaglano-buraczany w tofu

Burger jaglano-buraczany w tofu

Jeśli lubisz poeksperymentować w kuchni – ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Pyszny, zdrowy i o pięknej barwie jaglano-buraczany burger w niecodziennej kombinacji – tutaj w towarzystwie tofu zamiast bułki. mehr …

Paluszki z tofu w panierce

Paluszki z tofu w panierce

Paluszki z tofu w panierce z mąki cieciorkowej – idealne na przekąskę lub jako lunch/obiad. Proponujemy dwie możliwości podania – klasyczna z sosem czosnkowym lub w wersji fast foodowej, czyli jako hot-tofu (zamiast hot-doga). mehr …

Caffè Mocca

Caffè Mocca

Ta czekoladowo-kremowa, wegańska Mocca Latte to doskonały wybór na chłodne dni i wieczory – przyjemnie rozgrzewa i dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatowi poprawia nastrój. mehr …

Meksykańskie klopsiki

Meksykańskie klopsiki

Czas na meksykańską nutę w kuchni. Intensywne kolory i smaki, kilka minut przygotowania i smażenia i meksykańskie klopsiki na bazie kaszy jaglanej gotowe. Zawiń je w tortille, dodaj ulubione warzywa i sosy – poprostu pycha! mehr …

Dyniowy chleb

Dyniowy chleb

Jest to przepis dla osób szczególnie dbających o zdrowie. Poza tym, że chleb ten jest bezglutenowy, charakteryzuje się on małą zawartością tłuszczu, jest bogaty w witaminy i minerały oraz wybornie smakuje. mehr …

Ulubiona owsianka

Ulubiona owsianka

Jeśli do tej pory owsianka kojarzyła Ci się z nudną i mdłą papką to spróbuj tego przepisu – owsianka w tej wersji jest kremowa, a zarazem puszysta, owocowo słodka i bardzo pożywna. To doskonała recepta na dobry początek nowego dnia. mehr …

Jaglanka z owocami

Jaglanka z owocami

Taka jaglanka to jedno z prostszych śniadań. Poza tym jest zdrowa i przepyszna, a zawarta w niej kasza jaglana ma lekko słodki smak co doskonale komponuje się z owocami. Możesz dodać do niej dowolne świeże owoce lub suszone owoce i orzechy, w zależności od sezonu. mehr …

Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym tahini

Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym tahini

Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym tahini jest bardzo prosta w przygotowaniu, gdyż potrzebujesz niewielu składników. Jej sekret tkwi w gotowanym brokule i bazyliowym tofu, następnie całość polana domowym sosem czosnkowym na bazie pasty sezamowej – inaczej mówiąc: pyszna, zdrowa i pożywna sałatka. mehr …

Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Oto sałatka w sam raz na powitanie wiosny. Jej główny składnik czyli rzodkiewka to zdecydowanie królowa wśród nowalijek. Wiosenna sałatka doskonała jako zdrowa przekąska lub dodatek do głównego dania. mehr …

Surówka z pora

Surówka z pora

Wiosna i lato to doskonały czas na surówki i tym razem Surówka z pora – smaczna i szybka w przygotowaniu. Co więcej bardzo zdrowa, ponieważ por tak jak i cebula ma liczne właściwości prozdrowotne oraz jest bogaty w witaminy i minerały. mehr …

Zupa fasolkowa z młodych warzyw

Zupa fasolkowa z młodych warzyw

Polecamy tę smaczną i lekką zupę szczególnie w czasie późnowiosennym, gdy sezon na młodą fasolkę szparagową i inne warzywa w pełni. Prosta w przygotowaniu, a do tego doskonałe źródło witamin i pełnowartościowego białka. mehr …

Pieczone bataty z quinoa i jarmużem

Pieczone bataty z quinoa i jarmużem

Oto kolejny genialny przepis pochodzący z kuchni orientalnej – pieczone połówki batatów faszerowane kaszą quinoa, jarmużem i rodzynkami, po czym polane lekkim sosem śmietanowo-limonkowym. mehr …

Spring rolls

Spring rolls

Delikatne wstążki makaronowe, świeże warzywa, aromatyczne grzyby, nadzwyczaj odżywcze glony i zdecydowany smak mięty, a to wszystko zawinięte w papier ryżowy. Spring rolls – bo o nich mowa – łączą w sobie lekkość i delikatność z niezwykłym bogactwem smaków. Słodko-ostry sos nadaje im dodatkowego charakteru i sprawia, że trudno się im oprzeć. mehr …

Sałatka Fattoush z zaatarem

Sałatka Fattoush z zaatarem

Zapraszamy na libańską ucztę – pochodząca z tego kraju warzywno-chlebowa sałatka Fattoush, której znakiem rozpoznawczym jest dominująca kwaskowatość w towarzystwie mieszanki przyprawowej Za’atar. Głównym składnikiem Za’ataru jest charakteryzujący się właściwościami leczniczymi sumak. mehr …

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy lub jak kto woli »miód« daktylowy – zdrowy syrop do słodzenia zamiast cukru. Jest niedrogi i bardzo łatwy w przygotowaniu. Znakomity na naleśniki, do owsianki, jaglanki, do deserów i ciast. mehr …

Wegańska zupa serowa z warzywami

Wegańska zupa serowa z warzywami

Ta zupa to prawdziwy hit – przyjemnie kremowa, dobrze doprawiona i o prawdziwie serowym smaku pomimo, że całkowicie roślinna. Co więcej, z warzywami – dla dodatkowej porcji witamin. mehr …

Ulubiony pasztet wielkanocny

Ulubiony pasztet wielkanocny

Ten wegański pasztet to hit świątecznego stołu. Z ciecierzycy, kaszy jaglanej, jarmużu i suszonych pomidorów – stanowi doskonałą całość z ćwikłą, chrzanem lub wegańskim sosem tatarskim. mehr …

Zielony budyń jaglany

Zielony budyń jaglany

Oto przepis na wyjątkowy budyń z kaszy jaglanej – pełen zieleni i smaku. Kremowe awokado, mięta i bogata w żelazo i chlorofil chlorella. Idealnie komponuje się z figami, malinami i jeżynami. mehr …

Owsiana kostka z rabarbarem

Owsiana kostka z rabarbarem

Oto propozycja smacznego, bezglutenowego deseru – przyjemnie kwaskowy rabarbar, z dodatkiem kwiatów dzikiego bzu, otulony lekkim owsianym ciastem. mehr …

Wyjątkowe trój-kolorowe smoothie

Wyjątkowe trój-kolorowe smoothie

Podaruj sobie chwilę przyjemności z tym Wyjątkowym trójkolorowym smoothie zrobionym z tofu jedwabistego, banana i owoców leśnych – wygląda szałowo, a smakuje jeszcze lepiej. mehr …

Polentowo-jaglana mini pizza

Polentowo-jaglana mini pizza

Polecamy ten interesujący przepis na Polentowo-jaglaną mini pizzę. Jest to lżejsza i bezglutenowa wersja konwencjonalnej pizzy. Co więcej, możesz użyć do niej rozmaitych dodatków – pomysłowość tutaj nie zna granic. mehr …

Placki dyniowo-gryczane

Placki dyniowo-gryczane

Te dyniowo-gryczane placki są miękkie i puszyste a dzięki użyciu zdrowej mąki gryczanej – lekkie i bezglutenowe. Doskonale smakują z syropem z agawy, daktylowym, lub klonowym – do tego koniecznie orzechy i cząstki pomarańczy lub pestki granatu. mehr …

Falafel

Falafel

Wyglądem przypominają małe kotleciki, smakiem i aromatem – orientalną kuchnię. Z zewnątrz chrupiące, w środku przyjemnie miękkie – wyśmienicie pasują do sałatki i hummusu. Doskonały pomysł na zdrową, bezglutenową przekąskę lub dodatek do dania głównego. mehr …

Pudding z tapioki i z mango

Pudding z tapioki i z mango

Oto przepis na najlepszy kremowy pudding z tapioki. Sekretem jego wyjątkowego smaku jest połączenie delikatnego kokosa z wyrazistym słodkim mango, jednym słowem – zdrowy, szybki i pyszny deser. mehr …

Dołącz już teraz

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa