Przepisy

Szarlotka do picia

Szarlotka do picia

Szarlotka do picia łączy w sobie smak szarlotki ze świeżością smoothie i jest idealna na śniadanie lub przekąskę. mehr …

Pieczone jabłka

Pieczone jabłka

Łatwe w przygotowaniu i cudownie pachnące: gorące pieczone jabłka to doskonała propozycja na zimowe dni! mehr …

Surówka z marchewki i jabłka

Surówka z marchewki i jabłka

Ta świeża i lekka surówka z marchewki i jabłka zawiera wiele wartościowych składników i nadaje się zarówno na przystawkę, jak i na małą przekąskę. mehr …

Pizza z patelni

Pizza z patelni

Nie potrzebujesz piekarnika, aby przygotować szybką wegańską pizzę. Możesz dodać do niej dodatki według własnego uznania. mehr …

Salsa z papryczek chilli

Salsa z papryczek chilli

Ten ognisty dip z chilli i papryki świetnie komponuje się z krakersami i warzywnymi słupkami. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do dań z grilla. mehr …

Kolorowa sałatka z makaronem warzywnym

Kolorowa sałatka z makaronem warzywnym

Sałatka warzywna w zupełnie innej odsłonie: warzywny makaron z dressingiem ze świeżych cytryn i suszonych pomidorów dostarcza dodatkowej dawki witamin i stanowi doskonały dodatek do letnich dań! mehr …

Sałatka izraelska

Sałatka izraelska

Ta izraelska sałatka sprawdzi się doskonale zarówno jako danie główne, jak i dodatek do innych potraw. Połączeniu różnych ziół i przypraw sprawia, że jest niezwykle smaczna i aromatyczna. mehr …

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Chłodnik w wegańskiej wersji sprawdzi się idealnie jako szybki i prosty w przygotowaniu posiłek w upalne dni. mehr …

Pączki z dżemem

Pączki z dżemem

Te wegańskie pączki świetnie sprawdzą się jako wypiek na Tłusty Czwartek. Mogą być nadziewane według własnego uznania. Są lekkie, puszyste, pyszne! mehr …

Chlebek jabłkowy

Chlebek jabłkowy

Ten wilgotny wegański chlebek jabłkowy jest podobny do popularnego chlebka bananowego. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i dodatkowo pełen orzechów laskowych i rodzynek. mehr …

Chruki czekoladowo-kokosowe

Chruki czekoladowo-kokosowe

Dzięki temu przepisowi na chrupki czekoladowo-kokosowe możesz przygotować pyszną przekąskę bez większego wysiłku i przy użyciu zaledwie kilku składników. mehr …

Czekoladowe babeczki

Czekoladowe babeczki

Te czekoladowe babeczki posmakują każdemu. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i oprócz walorów smakowych mogą służyć dodatkowo za świetną dekorację sołu. mehr …

Wegańska zupa weselna

Wegańska zupa weselna

Ta weselna zupa to prawdziwy klasyk kuchni niemieckiej. Smakuje wyśmienicie z wegańskimi pulpecikami i kluseczkami z kaszy manny. mehr …

Marcepan

Marcepan

Przepis na domowy marcepan inspirowany wyrobem z Lubeki, zwanej stolicy marcepanu. mehr …

Wegańskie paluszki serowe

Wegańskie paluszki serowe

Te wegańskie paluszki serowe są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Będą wspaniale smakować z dipem pomidorowym lub sosem czosnkowym. mehr …

Szaszłyki Satay z tofu

Szaszłyki Satay z tofu

Te lekko pikantne szaszłyki satay doskonale nadadzą się na grilla w ciepłe dni, ale można je również z powodzeniem przygotować na patelni. mehr …

Tort Sachera

Tort Sachera

Tort Sachera to specjalność kuchni wiedeńskiej. Ciasto z tego ciasta można również wykorzystać do przygotowania muffinów lub jako baza do innych ciast. mehr …

Wegańskie mięso mielone

Wegańskie mięso mielone

Wegańskie mięso mielone z tego przepisu jest bardzo uniwersalne. Można je wykorzystać do przygotowania klopsików, kotletów mielonych, sosu bolognese czy burgerów. Bądź kreatywny! mehr …

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Dzięki marchewce ciasto jest wyjątkowo soczyste, a dodatek kremowego serka sprawia, że jedzenie tego deseru jest czystą przyjemnością! mehr …

Loco Moco

Loco Moco

Loco Moco to hawajski klasyk. A to nasza wegańska wariacja na jego temat! mehr …

Pudding chlebowy

Pudding chlebowy

Ten klasyczny estoński deser smakuje na ciepło i na zimno i może być przygotowany również z mrożonymi owocami. mehr …

Tamales

Tamales

To danie jest jedzone w całej Ameryce Południowej. Śmiało eksperymentuj z nadzieniem! mehr …

Wegańskie jagodzianki

Wegańskie jagodzianki

Nasz przepis na wegańskie jagodzianki to świetna alternatywa dla tradycyjnych słodkich drożdżówek. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. mehr …

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Poznaj naszą propozycję klasycznej i niezwykle aromatycznej zupy kurkowej w wersji wegańskiej. mehr …

Koktajl „Lawa”

Koktajl „Lawa”

Wszystkie wyspy hawajskie są pochodzenia wulkanicznego. Świecąca lawa w tym klasycznym hawajskim koktajlu na szczęście składa się tylko z pysznych truskawek. mehr …

Szparagi z wegańskim sosem holenderskim

Szparagi z wegańskim sosem holenderskim

Ta pyszna wegańska przekąska może stanowić także danie główne lub jego element. Idealna na każdą okazję. Szczególnie polecamy delektować się nią w sezonie na szparagi, od połowy kwietnia do połowy lipca. mehr …

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras)

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras)

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras) to znakomity zastępnik tego francuskiego przysmaku, jest smaczny, etyczny i kremowy. Bazą do tego przepisu są pieczarki, soczewica i orzechy włoskie. mehr …

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Najlepszy i najprostszy sposób na ciasto do pizzy, który zawsze się sprawdza. Ciasto wyrasta delikatne i chrupiące, a dodatek odpowiednich składników nadaje mu indywidualności. mehr …

Wegańskie klopsy po królewiecku

Wegańskie klopsy po królewiecku

To wegańska wersja tradycyjnego dania kuchni niemieckiej, a dokładniej pochodzącego jeszcze z Prus Wschodnich. Nazwa klopsów pochodzi z histrorycznego miasta Królewiec (dzisiaj Kalinigrad). mehr …

Wegańska Ryba Tofu

Wegańska Ryba Tofu

Wegańska Ryba Tofu to przepyszny pomysł na to jak zastąpić rybę zachowując jej smak i aromat. Podawaj z frytkami i keczupem. mehr …

Sznycle z bakłażana

Sznycle z bakłażana

Sznycle z bakłażana to szybki i prosty przepis na przygotowanie tego warzywa. Smaczny i chrupiący sznycel z bakłażana nadaje się idealnie na obiad. mehr …

Wegańskie faworki

Wegańskie faworki

Faworki w wersji wegańskiej to świetna propozycja na Tłusty Czwartek. Proste w przygotowaniu, kruche i delikatne zasmakują łasuchom. mehr …

Kanapki z łososiową marchewką

Kanapki z łososiową marchewką

Wegański łosoś z marchewki podany z serkiem śmietankowym na kanapeczkach to świetny pomysł na imprezową zakąskę. Goście będą jej zaskoczeni rybnym smakiem. mehr …

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Tosty francuskie w wersji wegańskiej to super pomysł na słodkie weekendowe śniadanie dla dwojga. Ich smak podkreślą świeże owoce i posypka z cukru pudru. mehr …

Świąteczna Zupa Grzybowa

Świąteczna Zupa Grzybowa

Zupa grzybowa to tradycyjna zupa wigilijna. Jej aromat leśnych grzybów w połączeniu z łazankami wzbogaci wyśmienitym smakiem spotkanie przy rodzinnym stole. mehr …

Świąteczny Bigos Wegański

Świąteczny Bigos Wegański

Świateczny bigos o tradycyjnym polskim smaku z nutą leśnych grzybów, wędzonych śliwek i jałowca z dodatkiem skwarków z wędzonego tofu. Obowiązkowo na wigilijnym stole. mehr …

Domowa przyprawa piernikowa

Domowa przyprawa piernikowa

Kupne przyprawy piernikowe często pełne są wypełniaczy, takich jak mąka czy cukier. Domowa przyprawa piernikowa nadaje się jako dodatek do: budyni jaglanych, ciasteczek, ciast, kremów i koktajli czekoladowych. mehr …

Gnudi-delikatne kluseczki z tofu i semoliny

Gnudi-delikatne kluseczki z tofu i semoliny

Gnudi- delikatne kluseczki z tofu i semoliny to włoska przystawka, ale również dodatek do dania głównego o aromacie szałwi z dodatkiem cytrynowego posmaku przygotowana specjalnie dla restauracji Leonardo Verde. mehr …

Mac & cheese z dyni

Mac & cheese z dyni

Mac & cheese to słynna amerykańska potrawa w tradycyjnej wersji opierająca się o ciągnący ser żółty. W naszej wegańskiej wersji ser przygotowany jest z musu dyniowego. mehr …

Marmolada dyniowo- pomarańczowa z imbirem

Marmolada dyniowo- pomarańczowa z imbirem

Marmolada dyniowo- pomarańczowa z imbirem to jesienna delicja na deszczowe i zimne poranki. Słodki smak dyni wzbogacony o soczystą pomarańczę i ostry imbir dopełniają smaku tej przepysznej marmoladzie. mehr …

Jesienna nalewka

Jesienna nalewka

Jesienna nalewka na bazie jabłek, gruszek, śliwek i winogron z posmakiem cynamonowo- goździkowym to smakowita propozycja na chłodne, jesienne wieczory w miłym towarzystwie. mehr …

Dżem z mirabelek

Dżem z mirabelek

Mirabelki są zdecydowanie niedocenione w kuchni. Z tych „podwórkowych” owoców można przygotować przepyszny i słodko-kwaśny dżem na śniadanie, jako dodatek do gofrów i naleśników. mehr …

Pikle angielskie

Pikle angielskie

Pikle angielskie chociaż z nazwy nawiązują do brytyjskich przekąsek obecne są w kuchniach wielu państw. Spróbuj naszego przepisu z miksem warzyw: ogórków, kalafiora, marchewek, papryki zanurzonych w esencjonalnej marynacie. Idealne na imprezę jako zakąska przed daniem głównym. mehr …

Grzybki marynowane

Grzybki marynowane

Marynowane grzybki to tradycyjna polska potrawa popularna na imprezach i podczas świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Świetna przekąska z ostrym, octowym posmakiem. mehr …

Ajwar

Ajwar

Ajwar to pasta z grillowanych papryk i bakłażana pochodząca z Bałkan, popularna rownież na Węgrzech. Stanowi świetny dodatek do grilla, frytek, wegańskiego kotleta, a nawet do nachosów. mehr …

Bulion na zupę i domowe kostki bulionowe

Bulion na zupę i domowe kostki bulionowe

Kostki bulionowe własnej roboty to świetna opcja na przygotowanie szybkiej zupy. Odmrażasz i zupa gotowa. Kostki to rownież smakowity dodatek do ryżu, makaronu, kaszy czy gotowych potraw jak paella, leczo, spaghetti. mehr …

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach powidła śliwkowe to wspaniała propozycja na leniwe, weekendowe śniadanie. Pasuje do chałki, bułeczek, gofrów, naleśników i pancakes. mehr …

Keczup domowy

Keczup domowy

Keczup domowej roboty to zdrowsza opcja tego tradycyjnego, kupnego, ale wzbogaconego o smak polskich jabłek. Dodawaj go do swoich ulubionych burgerów, frytek i dań z grilla. mehr …

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone to klasyk polskiej kuchni. Ich kwaśny smak wzbogacony o nutę czonsku i ziół idealnie komponuje się w sałatkach z dodatkiem majonezu, jako warzywo do obiadu oraz na kanapki. mehr …

Hummus

Hummus

Hummus to wyjątkowa pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku i tahini. Pochodzi z kuchni Bliskiego Wschodu – idealny jako zdrowa, pożywna i szybka przekąska. Doskonały do chleba lub jako dip do świeżych warzyw. mehr …

Leczo

Leczo

Ten przepis na wegańskie leczo to węgierski klasyk. Połączenie smaków cukinii, papryki, pomidorów i bakłażana to prawdziwa uczta dla podniebienia. Urozmaicaj tę potrawę dowolnie dodając np. pieczarki lub wędzone tofu. mehr …

Dołącz już teraz

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa