ml – Czas przygotowania około 20minut |
ml – Czas przygotowania około 20minut
Składniki
- 100 g ryżu np.brązowy
- 500 ml wody
- zamiennik cukru np. suszone figi lub syrop z agawy
- przyprawy według uznania: cynamon, wanilia lub kakao
- szczypta soli
Składniki
|
Przygotowanie
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Razem z wodą zmiksuj (na wysokim stopniu miksowania) aż do uzyskania gładkiej płynnej konsystencji. Takie mleko jest już gotowe do spożycia (w zależności od tego jak dobry mamy mikser i od własnych preferencji). Ewentualnie taką masę można jeszcze przelać przez cienki ręcznik kuchenny lub sitko tak i poczekać aż cały płyn ścieknie. Do tak przygotowanego mleka dodaj syrop z agawy (lub inny środek słodzący), przyprawy i jeszcze raz wszystko razem dobrze zmiksuj.
- Przechowuj mleko w chłodnej temperaturze, jest ono odpowiednie do spożycia w ciągu 3 dni. Przed spożyciem najlepiej jeszcze mlekiem dobrze wstrząsnąć, żeby wszystkie składniki były dobrze wymieszane.
© Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt
Foto © Geo-grafika - Shutterstock