Herbata na zdrowie: pięć najlepszych wskazówek

Sypana, czy w torebkach, przygotowana ceremonialnie, czy po prostu szybko zaparzona w ulubionej filiżance: jesień to bez wątpienia czas herbaty. Bogactwo jej odmian i zastosowań sprawia, że napój ten sprawdzi się wyśmienicie w różnych okolicznościach. Herbata może być doskonałym pretekstem do chwili relaksu, o czym najlepiej wiedzą mieszkańcy Wielkiej Brytanii, gdzie od wieków herbacie poświęcona jest specjalną pora dnia: „tea time” około godziny piątej po południu, która z chęcią celebrowana jest w towarzystwie przeróżnych przekąsek.

Ten podawany na ciepło napój jest również niezwykle pomocny jako domowy środek na przeziębienia, które zwłaszcza w jesienno-zimowe dni często nam dokuczają.

Zapraszamy do zaparzenia ulubionej herbaty i lektury naszego artykułu, w którym przedstawiamy pięć wskazówek, dzięki którym dowiesz się, jak w pełni cieszyć się pyszną, ale również korzystną dla zdrowia herbatą.

Magiczne właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata to produkt, który nie tylko zachwyca smakiem, ale ma również wiele zastosowań w ziołolecznictwie. W wielu badaniach zostało udowodnione dobroczynne i bardzo skuteczne działanie przeciwko zakażeniom grzybiczym i infekcjom. Badania wykazały na przykład, że kąpiel stóp w zielonej herbacie pomaga w walce z grzybicą, płyn do płukania jamy ustnej z dodatkiem zielonej herbaty skutecznie walczy z płytką nazębną i zapaleniem dziąseł, a balsam na bazie zielonej herbaty znakomicie radzi sobie w walce z trądzikiem. Picie zielonej herbaty ma również dobroczynne działanie na nasz organizm, przede wszystkim ze względu na korzystne działanie na naszą florę jelitową. Możemy również znaleźć liczne badania opisujące pozytywny wpływ picia zielonej herbaty w leczeniu i prewencji nowotworów. Istnieją przesłanki, że zielona herbata ze swoimi właściwościami przeciwutleniającymi i naprawiającymi DNA może być skuteczna w walce z niektórymi rodzajami raka, w tym raka jelita grubego.

Nawiasem mówiąc, herbata zielona i czarna pochodzą z tej samej rośliny. Są one jedynie inaczej przetwarzane po zbiorach. Wpływa to nie tylko na jej smak, ale także na skład, a co za tym idzie – właściwości.

Mała uwaga: wiele zielonych i czarnych herbat jest zanieczyszczonych metalami ciężkimi, takimi jak ołów. Jeśli chcesz dowiedzieć się jakie są zalecenia dotyczące spożycia różnych odmian herbat w zależności od grupy konsumentów (dzieci, kobiety w ciąży, dorośli) koniecznie obejrzyj ten film.

Kolejny fakt, o którym również warto pamiętać, dotyczy zawartości kofeiny w zielonej herbacie. Mimo, że nie zawiera jej tak dużo, co kawa, to należy pamiętać o działaniu pobudzającym, jakie może mieć zielona herbata na nasz organizm.

Herbata Matcha, tak popularna na ostatnim czasie, to nic innego jak zmielone, jadalne liście zielonej herbaty. Klasyczne „matcha latte” orzeźwia podobnie jak kawa, zbliżone działanie spowoduje również dodanie jej do smoothie, np. w smoothie matcha-mango-imbir.

Najlepiej bez mleka

Wiemy już, że w herbacie drzemie ogromny potencjał prozdrowotny, jednak chcąc w pełni wykorzystać jej właściwości należy unikać dodawania do niej mleka. Zawarte w mleku krowim białko zwane kazeiną, blokuje pozytywne działanie herbaty, polegające na dobroczynnym wpływie na funkcjonowanie naszych tętnic. Niestety, dotyczy to również białka sojowego, które zawarte jest w mleku sojowym. Dlatego najlepiej pić herbatę czystą, bez dodatku mleka. Niestety nie zbadano jeszcze, czy inne rodzaje mleka roślinnego, takie jak mleko owsiane lub migdałowe, również zapobiegają temu efektowi.

Herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa jest jednym z napojów o najwyższej zawartości antyoksydantów. Ten mocno czerwony napój smakuje dobrze zarówno na gorąco, jak i na zimno. Wiele mieszanek herbat owocowych zawiera w swoim składzie dodatek tej cennej rośliny.

Zawarte w herbacie z hibiskusa przeciwutleniacze pomagają organizmowi bronić się przed procesami utleniania i powstawaniem tak zwanych „wolnych rodników” we krwi. Stres oksydacyjny, czyli nadmiar wolnych rodników w naszym organizmie, spowodowany może być m.in. przez ekspozycję na zanieczyszczenia, niezdrową dietę, spożywanie alkoholu i palenie papierosów, ale również przez reakcje zapalne i stres. Więcej na temat mocy antyoksydantów można przeczytać w naszym artykule.

Musimy jednak pamiętać o jednej bardzo ważnej kwestii. Herbata z hibiskusa uwalnia większe ilości glinu niż herbata czarna lub zielona, dlatego też zaleca się, aby jej spożycie nie przekraczało jednego litra dziennie.

Herbata najlepsza na przeziębienie

W czasie przeziębień zaleca się przyjmowanie dużej ilości płynów, w tym również herbaty. Najlepiej w tym przypadku sprawdzą się klasyczne mieszanki ziołowe, herbaty z rumianku, szałwii i tymianku, a także te mniej u nas popularne, takie jak eukaliptusowa.

Od wieków mówi się, że  konkretne napary mają różne działanie: na przykład herbata imbirowa wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zapobiegać przeziębieniom. Lipa i kwiat czarnego bzu działają napotnie i rozgrzewająco, a herbata z szałwii i specjalne mieszanki na przeziębienie łagodzą podrażnienia gardła i krtani. Płukanie gardła lub inhalacje odpowiednimi herbatami również mogą złagodzić dyskomfort związany z infekcją.

Jeśli chodzi o wybór naparu, warto zaufać własnym upodobaniom. Wybierajmy herbaty, które po prostu nam smakują, możemy je ewentualnie lekko posłodzić. Jeśli jednak mamy chrypkę lub w ogóle straciliśmy głos, należy unikać zbyt ostrych lub pikantnych gorących napojów.

Długość parzenia ma znaczenie

Smak i aromat herbaty zależą w dużej mierze od długości jej parzenia. Ogólnie przyjmuje się, że herbata powinna być zaparzana od 3 do 5 minut, jednak wszystko uzależnione jest przede wszystkim od rodzaju herbaty. Długość parzenia ma również bardzo duży wpływ na jej oddziaływanie na nasz organizm. Ogólnie przyjmuje się, że przy parzeniu naparu do 3 minut herbata będzie działała pobudzająco. Wynika to z faktu, że w tym czasie z liści uwalnia się najwięcej teiny. Czas zaparzania od 3 do 5 minut sprawia, że nasz napój będzie miał działanie bardziej relaksacyjne. W tym czasie zaczyna uwalniać się tanina, która neutralizuję teinę, przez co herbata nabiera właściwości uspokajających.

Warto też dodać, iż taniny odpowiadające również za cierpkość w herbacie, to opisane wcześniej przeciwutleniacze, walczące z wolnymi rodnikami w naszym organizmie.

 

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa