Najlepsze wegańskie domowe lekarstwa na przeziębienie

Optymalnie byłoby uniknąć kataru, kaszlu i grypy i wytrwać całą jesień i zimę bez potrzeby zażywania jakichkolwiek leków, nawet tych domowych. Zdrowy styl życia, odpowiednie ubranie przy złej pogodzie i dobre nawyki jak np. dokładne mycie rąk mogą wiele zdziałać.

Jednakże nawet najzdrowsze odżywianie i przesadne unikanie kontaktu z chorymi nie zawsze uchroni nas przed przeziębieniem. Przy silnych symptomach konieczna może być wizyta w aptece lub u lekarza. Jeśli chodzi jednak tylko o zwykły katar lub gdy zaczyna drapać w gardle, może się obyć bez radykalnych środków i najczęściej wystarczą sprawdzone domowe sposoby na przeziębienie.

Kojące napoje…

Najważniejsza zasada przy przeziębieniu: dużo pić i najlepiej ciepłą ziołową lub owocową herbatę. Najlepsze są mieszanki klasycznych ziół takich jak: rumianek, szałwia i tymianek oraz tych bardziej wyszukanych jak np. eukaliptus. Jednak ważny jest tu smak: to co pomaga na lekko drapiące gardło, to być może słodkawy smak, który ukoi pierwszy ból i pomoże przy początkowym stadium kaszlu. Natomiast przy uczuciu palenia w gardle i chrypce najlepiej unikaj gorącego, pikantnego lub kwaśnego.

Już od wieków przypisuje się różnym herbatom ziołowym działanie lecznicze: i tak np. napój z imbiru wzmacnia system odpornościowy, co jest niezbędne jeśli chcemy uniknąć przeziębienia. Kwiaty lipy i czarnego bzu są stosowane jako środek napotny i rozgrzewający, podczas gdy herbatka szałwiowa i specjalne mieszanki na przeziębienie łagodzą uczucie palenia w gardle. Co więcej, również płukanie gardła i inhalacje za pomocą tych naparów działają kojąco.

Kolejną propozycją na domowy napój o zdrowotnych właściwościach jest  »Złote mleko«: dzięki zawartości imbirukurkumy napój ten łagodzi stany zapalne, pikantność pieprzu rozgrzewa od wewnątrz a aromatyczny zapach wprawia w dobry nastrój.

…i uzdrawiające jedzenie

Naturalne składniki w herbatach i naparach mają takie same prozdrowotne właściwości, gdy zostaną dodane do jedzenia. Kurkuma i imbir w pożywieniu również przeciwdziałają zapaleniom. Polecamy nasze przepisy z uzdrawiającymi imbiremkurkumą, jak np. Wege Curry Jalfrezi.

Nie mniej ważne jest spożywanie warzyw i owoców, również przy przeziębieniu: wiele zawartych w nich witamin zwalcza infekcje, co pomoże postawić chorego na nogi. Najlepiej spożywaj to co wzmacnia system odpornościowy i zmniejsza ryzyko zarażenia. Niektóre owoce i warzywa będą w tym szczególnie przydatne i tak np. kiwi: codzienne spożywanie tego owocu zapobiega przeziębieniom oraz skróci czas ich trwania. Nie można także tu pominąć naszych regionalnych warzyw i ich prozdrowotnych właściwości. Właśnie zimną porą roku rosną kapustne i inne liściaste warzywa, które są bardzo zdrowe i niektóre z nich zawierają dużą ilość witaminy C (np.brokuł i biała kapusta spożywane zarówno na surowo lub ugotowane) i wapnia (m.in.jarmuż i inne ciemnozielone warzywa liściaste).

Klasyczną potrawą łączącą w sobie: rozgrzewające działanie, wiele składników odżywczych i lekkostrawność jest zupa jarzynowa. Dobrze przyprawiona i z dużą zawartością bulionu działa wykrztuśnie i uzupełnia płyny utracone podczas choroby, a po dodaniu do niej makaronu lub ziemniaków jest również źródłem odżywczej energii. Proponujemy wspaniały przepis na wzbogacony kurkumą Wege rosół

Lekarstwa z domowej kuchni

Syrop z cebuli jest cenionym naturalnym lekiem, ponieważ cebula zawiera związki siarki i olejki eteryczne, które działają wykrztuśnie i zapobiegają przeziębieniu. Taki syrop możesz zrobić w domu, drobno siekając dwie lub trze cebule, wrzucając je do szczelnego naczynia (np.słoika) i dodając dwie łyżki cukru. Następnie dobrze razem wymieszaj, zamknij i odstaw na parę godzin. Z tego powstanie syrop, które możesz rozcieńczyć z wodą i pić po łyku kilka razy dziennie.

Są rozmaite środki zapobiegające przeziębieniu i grypie, w Japonii np.codziennie płucze się buzię wodą z solą. Ponadto są wskazania, że codzienne spożycie płatków owsianych zmniejsza ryzyko przeziębienia lub łagodzi jego symptomy.

Dużo zdrowia!

Dzięki naturalnym domowym lekarstwom, tej jesieni i zimy możesz zapobiec niejednej infekcji albo lżej je przechorować jak już wystąpią. Jednakże, nasze sposoby i polecane przez nas naturalne środki nie zastąpią pomocy lekarza i konwencjonalnych leków. Jeśli przeziębienie zamieni się w grypę lub trwa dłużej, najlepiej jest wtedy zasięgnąć porady specjalisty. W razie czego życzymy Ci szybkiego powrotu do zdrowia – lub najlepiej po prostu dużo zdrowia!.


Foto © Shutterstock

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa