Składniki
- 200 g truskawek
- 250 ml wegańskiej bitej śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 ml aquafaby
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki
|
Przygotowanie
- Do misy miksera wlej schłodzoną aqufabę i ubijaj przez 5-6 minut, aż powstanie biała, dość sztywna piana. Po tym czasie dodawaj po 1-2 łyżki cukru, po każdej porcji miksuj przez ok 2 minuty. Kiedy cukier zostanie całkowicie zmiksowany z pianą dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Za pomocą silikonowej szpatułki wyłóż pianę na blachę w postaci małych kleksów (bezików) o grubości ok 2 cm.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Beziki susz ok 75 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
- Mocno schłodzoną wegańską śmietankę ubij za pomocą miksera, dodając cukier puder.
- Truskawki umyj i pokrój na małe kawałki.
- Do szklanek lub pucharków włóż warstwę truskawek, śmietanki, pokruszone bezy i znów truskawki, śmietanka i bezy. Można udekorować wierzch truskawkami i listkami mięty.
- Najlepiej podawać od razu, by zachować chrupkość bezy.