Eton Mess

Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Do misy miksera wlej schłodzoną aqufabę i ubijaj przez 5-6 minut, aż powstanie biała, dość sztywna piana. Po tym czasie dodawaj po 1-2 łyżki cukru, po każdej porcji miksuj przez ok 2 minuty. Kiedy cukier zostanie całkowicie zmiksowany z pianą dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty.
  2. Za pomocą silikonowej szpatułki wyłóż pianę na blachę w postaci małych kleksów (bezików) o grubości ok 2 cm.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Beziki susz ok 75 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Mocno schłodzoną wegańską śmietankę ubij za pomocą miksera, dodając cukier puder.
  5. Truskawki umyj i pokrój na małe kawałki.
  6. Do szklanek lub pucharków włóż warstwę truskawek, śmietanki, pokruszone bezy i znów truskawki, śmietanka i bezy. Można udekorować wierzch truskawkami i listkami mięty.
  7. Najlepiej podawać od razu, by zachować chrupkość bezy.
Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa