porcje – Czas przygotowania około 20minut |
porcje – Czas przygotowania około 20minut
Składniki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 180 g tofu wędzonego
- 100 g naturalnego tofu
- 5 sztuk suszonych pomidorów najlepiej z zalewy
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/3 szklanki bułki tartej
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- 5 łyżek zimnej wody opcjonalnie
- olej do smażenia
Składniki
|
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, przełóż do miski, lekko posól.
- Do tej samej miski pokrusz tofu wędzone i naturalne. Dodaj też pokrojone drobno suszone pomidory, masło orzechowe, zioła prowansalskie, sos sojowy oraz bułkę tartą. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, do powstanie zwartej masy. Jeśli masa będzie za sucha dodaj odrobinę zimnej wody. Możesz też doprawić do smaku.
- Z powstałej masy formuj klopsiki o średnicy ok 3 cm.
- Klopsiki smaż na rozgrzanym oleju do zbrązowienia się z każdej strony.
- Można podawać z makaronem i sosem pomidorowym lub z ziemniakami i surówką.