porcje – Czas przygotowania około 10minut |
porcje – Czas przygotowania około 10minut
Składniki
- 100 g sałaty
- 60 g orzechów włoskich
- 2 figi
- 1 grantat
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Składniki
|
Przygotowanie
- Przekrój nożem granat na pół. Zanurz połówki w misce z zimną wodą i ostrożnie wyłuskaj palcami zawartość owocu. Następnie odcedź je i włóż do miski.
- Połowę pestek umieścić w wysokim naczyniu razem z musztardą, oliwą z oliwek i czerwonym octem winnym, a następnie dokładnie zmiksuj za pomocą blendera ręcznego. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni upraż orzechy włoskie przez ok. 3 minuty.
- Umyj sałatę i podziel ją na 2 talerze. Figi pokrój na cztery części i ułóż po jednej sztuce na każdej sałatce. Posyp orzechami włoskimi i kilkoma pestkami granatu, a następnie polej dressingiem.
- Jeśli masz ochotę, sałatkę z figami możesz podać z dodatkiem chleba.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie"
Zdjęcie © veganisstgruen.de