Wege rosół

porcji
porcji
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Warzywa dokładnie wyszoruj, nie obieraj i nie przekrojone włóż do dużego garnka. Umytą cebulę obierz, łupiny przełóż do garnka (dodadzą pięknego koloru) a wnętrze cebul przekrój na pół i każdą opal nad ogniem kuchenki do czasu, aż będzie wyraźnie przypalona. Jeśli nie masz kuchenki to ułóż je na blasze piekarnika postawionej na najwyższej półce i opalaj przez 15 minut lub do czasu, aż zaczną ciemnieć.
  2. Opalone cebule dodaj do warzyw w garnku, do tego dodaj łodyżki natki pietruszki, pozostałe składniki wraz z przyprawami i łyżeczką soli. Wlej 2,5 litra zimnej wody, przykryj i podgrzewaj na średnim ogniu do czasu, aż się zagotuje.
  3. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejsz gaz i gotuj na minimalnym ogniu przez przynajmniej 3 godziny. Wywar powinien jedynie „mrugać”, a garnek musi być przez cały czas przykryty.
  4. Ugotowany rosół przecedź przez sito, na którym zostaną wszystkie warzywa i przyprawy. Na koniec warzywa bardzo dokładnie wyciśnij tak, aby oddały wszystkie soki do garnka – to w nich jest najcenniejszy smak. Tak przygotowany rosół możesz doprawić jeszcze do smaku odrobiną soli lub pieprzu, podawaj tradycyjnie z makaronem, posiekanymi liści pietruszki i małym kawałkiem marchewki z wywaru lub pij jak bulion z dużego kubka.

Ten przepis na Wege rosół pochodzi z blogu Jadłonomia.

Foto © Lumixera - Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa