porcji |
porcji –
Składniki
- 2,5 litra zimnej wody
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 duża bulwa selera
- zielone liscie pora
- natka pietruszki liście oraz łodyżki
- łodyżka świeżego lubczyku lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 łyżka oleju
- 2 goździki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 4 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki sosu sojowego
- kawałek imbiru około 3 cm, opcjonalnie
- sól
Składniki
|
Przygotowanie
- Warzywa dokładnie wyszoruj, nie obieraj i nie przekrojone włóż do dużego garnka. Umytą cebulę obierz, łupiny przełóż do garnka (dodadzą pięknego koloru) a wnętrze cebul przekrój na pół i każdą opal nad ogniem kuchenki do czasu, aż będzie wyraźnie przypalona. Jeśli nie masz kuchenki to ułóż je na blasze piekarnika postawionej na najwyższej półce i opalaj przez 15 minut lub do czasu, aż zaczną ciemnieć.
- Opalone cebule dodaj do warzyw w garnku, do tego dodaj łodyżki natki pietruszki, pozostałe składniki wraz z przyprawami i łyżeczką soli. Wlej 2,5 litra zimnej wody, przykryj i podgrzewaj na średnim ogniu do czasu, aż się zagotuje.
- Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejsz gaz i gotuj na minimalnym ogniu przez przynajmniej 3 godziny. Wywar powinien jedynie „mrugać”, a garnek musi być przez cały czas przykryty.
- Ugotowany rosół przecedź przez sito, na którym zostaną wszystkie warzywa i przyprawy. Na koniec warzywa bardzo dokładnie wyciśnij tak, aby oddały wszystkie soki do garnka – to w nich jest najcenniejszy smak. Tak przygotowany rosół możesz doprawić jeszcze do smaku odrobiną soli lub pieprzu, podawaj tradycyjnie z makaronem, posiekanymi liści pietruszki i małym kawałkiem marchewki z wywaru lub pij jak bulion z dużego kubka.
Ten przepis na Wege rosół pochodzi z blogu Jadłonomia.
Foto © Lumixera - Adobe Stock