W momencie, w którym Twoja lodówka zostanie wypełniona wegańskimi produktami, roślinne jedzenie z pewnością stanie się o wiele łatwiejsze. Dlatego zebraliśmy dla Ciebie najważniejsze wskazówki i informacje, jakie produkty powinny znaleźć się w lodówce oraz w którym miejscu najlepiej je przechowywać.
Co i gdzie najlepiej wkładać do lodówki
Jedną z najważniejszych zasad, o której powinniśmy pamiętać jest fakt, że w lodówce nie wszędzie jest taka sama temperatura. W jej dolnych partiach potrafi być nawet o kilka stopni chłodniej niż na górnych (działają tu najprostsze prawa fizyki – ciepło unosi się do góry, a zimno pozostaje na dole). Jeśli dostosujesz się do tej zasady, możesz mieć pewność, że żywność dłużej zachowa swoją świeżość. Dlatego też na górnych półkach najlepiej przechowywać zapakowaną żywność, która zachowa świeżość przez stosunkowo długi czas. Otwarte opakowania powinny zaś znaleźć się na dole. Warzywa, owoce i grzyby najlepiej umieszczać w dolnej części lodówki, często tam właśnie znajduje się specjalna szuflada przeznaczona na tego typu produkty.
Kolejną kwestią, o której warto pamiętać jest fakt, że większość wegańskich produktów spożywczych jest trwalsza niż ich zwierzęce odpowiedniki. Dzięki temu, że dłużej możemy je przechowywać w warunkach chłodniczych, unikamy marnowania żywności.
Produkty do smarowania, sery i wędliny
Chleb, który najczęściej jest wegański, nie powinien być przechowywany w lodówce. Jedynym wyjątkiem od tej reguły może być ciepła i wilgotna pogoda w lecie. W takim przypadku włożenie go do lodówki może pomóc w zapobieganiu pleśni, ale trzeba pamiętać, że tak przechowywany chleb szybciej czerstwieje.
Wegańskie produkty do smarowania są obecnie dostępne niemal na wyciągnięcie ręki, a ich wybór w sklepach jest ogromny. Z pewnością każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie spośród słodkich i wytrawnych produktów do smarowania, zarówno tych, które z założenia są wegańskie np. dżemy czy hummusy, jak i takich, które z powodzeniem zostały zweganizowane (wegańskie pasztety, serki do smarowania czy słodkie smarowidła typu nutella). Duża część z nich wymaga przetrzymywania w warunkach chłodniczych jeszcze przed otwarciem (głównie hummusy i serki do smarowania), jednak część z nich wymaga przechowywania w lodówce już po otwarciu.
Kolejnym produktem, który warto trzymać w lodówce są alternatyw dla sera i wędlin, które co prawda nie należą do najzdrowszych dodatków, jednak w dobry sposób mogą imitować smak i konsystencję produktów, z których postanowiliśmy zrezygnować dla dobra zwierząt i planety. Obecnie w sklepach asortyment tego typu produktów wciąż się poszerza, a producenci prześcigają się w coraz to lepszym imitowaniu smaku ich tradycyjnych odpowiedników.
Alternatywy dla mięsa
Jeśli lubisz sycące posiłki, z pewnością polubisz zamienniki mięsa, dostępne na naszym rynku. Wybór jest całkiem spory: wegańskie mięsa mielone, burgery, gyrosy, klopsiki, parówki, kiełbaski w różnych wariantach smakowych, czy nawet takie rarytasy, jak roślinna kaszanka czy kotleciki rybne. Niektóre z tych produktów są dość słone i mocno przetworzone, dlatego należy je spożywać z umiarem, choć pamiętajmy również, że produkty mięsne są często jeszcze gorszej jakości.
Sosy i dipy
Podobnie jak w przypadku smarowideł czy alternatyw dla mięsa i nabiału, wybór wegańskich sosów i dipów, które można kupić w supermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością jest całkiem spory. Warto podkreślić, że niektóre z nich wymagają przechowywania w lodówce dopiero po pierwszym otwarciu opakowania. Oczywiście w lodówce nie może zabraknąć klasyków, czyli ketchupu czy musztardy. Dobrze jest również wyposażyć się w roślinny majonez, który do złudzenia smakiem przypomina ten tradycyjny. Jeśli lubisz dania kuchni azjatyckiej, zawsze powinieneś mieć pod ręką sos sojowy. Jako dip również świetnie sprawdzi się hummus, orientalny specjał z ciecierzycy. Hummus można zrobić samemu lub kupić w większości supermarketów i sklepów z żywnością ekologiczną.
Wegańskie mleko, jogurt i twaróg
Rozwój rynku roślinnych alternatyw dla produktów mlecznych jest bardzo szybki i dynamiczny. Półki sklepowe wprost uginają się pod ciężarem roślinnych mlek produkowanych z przeróżnych surowców, począwszy od strączków, skończywszy na orzechach. Jednak musimy pamiętać, że ilość nie zawsze idzie w parze z jakością. Na rynku zawsze pojawią się produkty, których skład daleki będzie od ideału. Dlatego ważne jest, aby przede wszystkim czytać składy, szczególnie zwracając uwagę na procentowy udział głównego składnika, sprawdzać,czy produkt jest dodatkowo dosładzany i co wydaje się być kwestią najważniejszą – czy produkt ten jest wzbogacony o często niedoborowe na diecie wegańskiej witaminy i składniki mineralne. Warto również sprawdzać recenzje oraz opinie innych konsumentów. Polecamy także wypróbować mleka różnych marek z różnych podstawowych składników, takich jak migdały, soja, zboża czy orzechy, aby znaleźć swoje ulubione. Podobnie postępujmy z roślinnymi jogurtami i innymi alternatywami dla produktów nabiałowych.
Jeśli chodzi o przechowywanie tego typu produktów w lodówce, zalecamy stosowanie się do instrukcji zawartych na etykietach, jednak z własnego doświadczenia możemy zapewnić, że roślinne alternatywy nabiału zachowują swoją świeżość i przydatność do spożycia o wiele dłużej niż ich odzwierzęce odpowiedniki.
Warzywa i owoce
Zarówno surowe (np. w sałatkach), jak i poddawane obróbce termincznej warzywa mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie, a tym samym na samopoczucie. Dlatego najlepiej jest jeść warzywa kilka razy dziennie. Podobnie jak owoce. Wiele propozycji z wykorzystaniem warzyw i owoców znajdziesz w naszej bazie przepisów.
Często jednak zadajemy sobie pytanie, które warzywa powinnyśmy po kupieniu trzymać w lodówce, a które tego nie wymagają. Oto kilka podstawowych zasad i wskazówek, które dla Ciebie przygotowaliśmy:
- Nie przechowuj warzyw i owoców w folii, gdyż pozostawione w folii mogą się szybciej zepsuć. Najlepiej zaraz po przyniesieniu do domu rozpakować je i ewentualnie przełożyć do papierowych toreb.
- Twarde warzywa i owoce przechowuj osobno, dzięki czemu delikatniejsze sztuki nie poobijają się, co również mogłoby powodować ich szybsze psucie.
- Warzywa takie jak kapusta, brukselka, sałaty (najlepiej umyte i osuszone), zielone liście (najlepiej włożone w wilgotny ręcznik papierowy), marchewka, buraki, fasolka szparagowa, papryka, por czy szparagi, powinny być przechowywane w lodówce.
- Warzywa takie jak ziemniaki, cebula, czosnek, ogórki, cukinia czy pomidory nie przepadają za przetrzymywaniem w lodówce. Pomidory i ogórki ze względu na sporą zawartość wody, po dłuższym przechowywaniu w lodówce kruszeją i tracą smak. Dlatego też w przypadku tego typu warzyw najlepiej kupować na bieżąco odpowiednią ilość, którą jesteśmy w stanie wykorzystać.
- Zioła takie jak natka pietruszki czy koperek przechowywane w lodówce mogą nasiąknąć innymi zapachami – zieleninę najlepiej przechowywać w doniczce na oknie lub w szklance z wodą.
- W lodówce należy też przechowywać wszystkie owoce i warzywa już napoczęte.
- Owoce egzotyczne takie jak awokado, banany, mango, ananasy, cytryna nie przepadają za warunkami chłodniczymi. Najlepiej trzymać je w koszach lub na półmiskach. Będą one również doskonałą ozdobą blatów i stołu.
- Owoce które warto trzymać w lodówce to czereśnie, jagody, truskawki, maliny, śliwki czy winogrona.
Zamrażarka
Do zamrażarki szczególnie polecamy wkładać produkty, których nie jada się wystarczająco często, aby przechowywać je w stanie świeżym, a także takie, których chcemy mieć większy zapas lub sezonowe, których smakiem chcemy się cieszyć przez cały rok. Warto też zaopatrzyć się w produkty, które mogą uratować nam posiłek w dni, kiedy nie mamy za wiele czasu lub możliwości aby przygotować obiad lub kolację. Niezwykle pomocne mogą okazać się takie produkty jak frytki, wegańskie dania gotowe i mrożone mieszanki warzyw.
Nie tylko lodówka
Koniecznie zajrzyj do naszych artykułów o wegańskich must have, czyli produktach, które z pewnością przydadzą się podczas przygotowywania roślinnych posiłków, a które niekoniecznie muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych. Sprawdź również nasze wskazówki dotyczące pierwszych wegańskich zakupów, aby się zainspirować.
Produkty przetworzone: tak czy nie?
W powyższym artykule wspomnimy o różnych produktach, również tych przetworzonych. Oczywiście jesteśmy świadomi, że można się bez nich obejść w naszej codziennej diecie i jak najbardziej zgadzamy się z tym stwierdzeniem. Uważamy jednak, że każdy powinien sam decydować, czy chce jeść produkty przetworzone, czy nie. Wiele świeżych produktów spożywczych jest optymalnych dla zdrowia, ale według nas nie ma nic złego w jedzeniu przetworzonych produktów z umiarem, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że skład wegańskich alternatyw jest często dużo lepszy niż podobnych produktów pochodzenia zwierzęcego.