Zdrowe i pyszne: wskazówki, jak przygotować najlepszą sałatkę

Sałatka to jedno z najzdrowszych dań: dzięki świeżym i różnorodnym składnikom może stać się lekkim, ale sycącym posiłkiem. Z pomocą naszych wskazówek na pewno znajdziesz odpowiednią sałatkę na każdą okazję.  

  1. Odpowiednie przygotowanie to podstawa

Kupując składniki do sałatki, szukaj w pierwszej kolejności produktów regionalnych i sezonowych. Najlepiej również wybierać świeże, produkty bez plastikowego opakowania i unikać już porcjowanej, zapakowanej w folię sałaty, ponieważ jest ona często skażona różnego rodzaju zarazkami. Po zakupie składniki umyj i osusz za pomocą wirówki do sałatek lub czystego ręcznika kuchennego. Dzięki temu sos nie będzie ściekał ze zbyt mokrych składników i nie będzie się zbierał na dnie miski.

  1. Poświęć trochę czasu na przygotowanie doskonałego winegretu.

Słowo „vinaigre” pochodzi z języka francuskiego i oznacza „ocet” więc, jak sama nazwa wskazuje, jest to sos na bazie octu. To jeden z najbardziej uniwersalnych sosów, pasujący doskonale do różnego rodzaju sałatek.

Podstawowy przepis na klasyczny winegret (na dużą sałatkę dla dwóch osób) wygląda następująco:

  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu
  • Przyprawy i zioła według uznania

To, jakiego oleju użyjesz, zależy od Twoich upodobań – pięć naszych ulubionych znajdziesz tutaj. Ogólna zasada brzmi następująco: aromatyczna oliwa najlepiej komponuje się z mniej intensywnym octem i odwrotnie. Na przykład neutralny olej rzepakowy i mocny ocet balsamiczny doskonale się uzupełniają.

Jeśli chodzi o zioła i przyprawy, które możesz dodać do sosu, możliwości są niemal nieograniczone: cebula, czosnek, imbir, kolendra, bazylia, pietruszka i rozmaryn to tylko kilka przykładów. Oczywiście nie zapomnij również o soli i pieprzu. Można również dodać substancje słodzące, takie jak syrop z agawy lub syrop daktylowy.

Przygotowując winegret, należy najpierw wymieszać wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju. Ten składnik dodajemy dopiero na końcu, a następnie ponownie roztrzepujemy winegret. Dzięki temu poszczególne dodatki dokładnie połączą się ze sobą. Przy okazji warto dodać emulgator, który ułatwia wiązanie wody i tłuszczu. Przykładem takiego emulgatora jest musztarda, która dodatkowo doskonale komponuje się smakowo z innymi składnikami sosu.

  1. Dodaj owoce do sałatki

Szczególnie cierpkie odmiany sałaty liściastej, takie jak cykoria, endywia czy radicchio, wspaniale komponują się ze słodkimi, owocowymi dodatkami. Choć równie dobrze pasują one także do innych dodatków np. szpinaku czy jarmużu. Doskonałym przykładem jest ta sałatka z dodatkiem pomelo. Kawałki mango lub jabłka również sprawdzą się idealnie. Połączenie kilku słodkich składników, na przykład jak we wszystkim znanej surówce z marchewki i jabłka, to również bardzo proste i smaczne rozwiązanie. Co więcej, nie zawsze musimy używać świeżych owoców. Pysznym dodatkiem mogą okazać się również suszone owoce, takie jak figi, daktyle lub rodzynki.

  1. Uszlachetnij sałatkę owocowym dressingiem

Owoce nie tylko dobrze sprawdzają się jako składnik sałatek, ale także doskonale smakują jako dodatek do sosu. Takie pełne świeżej słodyczy dressingi szczególnie dobrze komponują się z cierpkimi sałatami liściastymi i ziołami, ale też ze szparagami, czego dowodem jest ta sałatka z dressingiem malinowo-pomarańczowym. Miłośnicy malin mogą również przygotować  samodzielnie pyszny dodatek w postaci octu malinowego. Wyjątkowo efektowna i pyszna jest ta sałatka z fig z dressingiem z granatu, a dla nieco odważniejszych smakoszy polecamy tę boliwijską sałatkę z quinoa z salsą brzoskwiniową.

  1. Używaj składników, które są sycące

Jeśli sałatka ma przekształcić się z przystawki w danie główne, należy dodać do niej zdrowy sycący składnik. Doskonale sprawdzą się produkty bogate w białko, takie jak soczewica, (smażone) tofu lub ciecierzyca, ale także makaron pełnoziarnisty, ryż czy kasza. Oczywiście, składnik sycący może być również składnikiem głównym. Szczególnie polecamy wyśmienitą sałatkę z soczewicy ze szpinakiem i granatem lub nasz przepis na prostą sałatkę z fasolki szparagowej. Jeśli lubisz surowe warzywa i dodatek w postaci pożywnej kaszy polecamy tę sałatkę z kaszy jaglanej z dodatkiem papryki.

     6. Przygotuj klasyczną sałatkę śmietanową w wersji wegańskiej.

Sos Cezar, francuski lub ranczerski – klasycznie te dressingi do sałatek nie są wegańskie, głównie ze względu na dodatek śmietany lub masła. Jednak pamiętaj, że sosy do sałatek można przygotować również w wersji całkowicie roślinnej, bez uszczerbku dla smaku. W naszej bazie przepisów znajdziesz dokładne instrukcje jak przygotować podstawowe sosy, które uszlachetnią każdą sałatkę. W szczególności polecamy Cudowny Dressing, Dressing Francuski, kwaśną śmietanę oraz klasyczny dressing jogurtowy, który doskonale uzupełni tę sałatkę z awokado

  1. Poznaj sałatki z różnych regionów świata

Kuchnia międzynarodowa ma również wiele do zaoferowania, jeśli chodzi o sałatki. Zapewne znasz sałatkę grecką, ale pomysłów na sałatki z różnych części świata jest mnóstwo, na przykład ta przepyszna sałatka z makaronu soba z sosem orzechowym. Inspiracją mogą być również dania i dodatki kuchni azjatyckiej i indyjskiej, jak na przykład ten sos orzechowo-sezamowy oraz sos curry z orzeszków ziemnych. Jeśli masz ochotę na sushi, ale nie chcesz samemu przygotowywać małych rolek, koniecznie zobacz przepis na tę błyskawiczną sałatkę sushi. A może wolisz coś szczególnie wyszukanego? W takim razie sałatka izraelska lubi tabouleh z surowych warzyw to coś dla Ciebie.

  1. Uzupełnij sałatkę dodatkami.

Wszystkie składniki zostały już przygotowane, a dressing wymieszany? Teraz czas na pyszne posypki, która dopełnią smak Twojej sałatki. Idealnie sprawdzą się w tej roli orzechy, nasiona i pestki, takie jak orzechy laskowe, fistaszaki, słonecznik czy pestki dyni. Jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić smak swojej sałatki, możesz skusić się na dodatek przyprawy w postaci prażonej cebuli, płatków drożdżowych lub pokruszonych liści nori. Nie zapominaj również o świeżych ziołach i jadalnych kwiatach, takich jak nasturcje czy chabry,  które są nie tylko smaczne, ale także stanowią doskonałą, cieszącą oko, dekorację sałatki.

  1. Eksperymentowanie dozwolone!

Od czasu do czasu warto wypróbować nowych składników – można się zdziwić, jakie są możliwości połączenia ich w pyszną sałatkę. Nasze propozycje bardziej nietypowych składników sałatki to tarty topinambur, grzyby, grillowane warzywa (np. koper włoski) oraz pikle, np. z pomidorów, karczochów lub liści winorośli.

Można również eksperymentować z zielonymi sałatami. Spróbuj bardziej cierpkich odmian, takich jak cykoria czy endywia, i połącz je ze słodkimi lub kremowymi dressingami. Odmiany kapusty, takie jak drobno starta kapusta czerwona lub biała również stanowią doskonałą podstawę smacznej sałatki.

 

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa