porcji – Czas przygotowania około 60minut |
porcji – Czas przygotowania około 60minut
Składniki
Na ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 80 g zimnego oleju kokosowego lub masła roślinnego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki zimnej wody lub więcej gdyby było potrzebne
Na krem orzechowy
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego gęsta część z puszki
- 1/2 szklanki daktyli
- 1/4 łyżeczki soli
Na krem czekoladowy
- 2 gorzkie czekolady 200g
- 1/2 szklanki mleka kokosowego gęsta część z puszki
- 1 szklanka daktyli
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- ulubione orzechy do dekoracji
Składniki
Na ciasto
Na krem orzechowy
Na krem czekoladowy
|
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Daktyle zalej gorącą wodą (całość - zarówno do masy czekoladowej, jak i orzechowej).
- Z podanych składników zagnieć ciasto. Stopniowo dodawaj po 1 – 2 łyżki zimnej wody cały czas zagniatając. Gdy powstanie elastyczne ciasto włóż je do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Do naczynia blednera wrzuć wszystkie składniki na krem orzechowy (z daktyli odlej wodę). Zblenduj aż do połączenia składników.
- Schłodzone ciasto przełóż na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem papieru i rozwałkuj na płaski placek. Nakłuj widelcem w kilku miejscach. Włóż do piekarnika i piec przez około 15 minut do momentu, aż będzie dobrze podpieczone.
- W tym czasie przygotuj krem czekoladowy. Odsączone z wody daktyle zmiksuj z mlekiem. Przenieść do garnka, podgrzej, aż zacznie parować. Wyłącz palnik, dodaj połamaną czekoladę, cynamon i sól. Wymieszaj do rozpuszczenia.
- Upieczony spód schłodź, posmaruj kremem orzechowym, na to połóż krem czekoladowy, możesz posypać ulubionymi orzechami.
- Ciasto to długo wytrzymuje swoją świeżość. Możesz je przygotować nawet tydzień przed świętami.