Porcje |
Porcje –
Składniki
- 1 kg ziemniaków ugotowanych
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 1 papryczka chilli świeża, zielona
- 3 łyżki oleju orzechowego
- 1 łyżeczka kminku ziarna
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżka imbiru świeżego, posiekanego
- 1 szczypta asantu przyprawa używana w kuchni indyjskiej
- 1 szczypta kurkumy zmielonej
- 1 szczypta płatków chilli
- 1 łyżeczka Amchoor lub amchur - suszone mango w proszku
- sól
Składniki
|
Przygotowanie
- Umyj ziemniaki, wrzuć do garnka z zimną wodą i zagotuj. Następnie przykryj garnek przykrywką i gotuj na małym ogniu jeszcze około 20-30 minut, w zależności od wielkości ziemniaków. Po czym odlej wodę i odstaw ziemniaki do wystygnięcia. Obierz i pokrój na nieduże kawałki.
- Umyj kolendrę, oderwij listki od łodyżek i posiekaj listki. Papryczkę chilli przekrój wzdłuż, wykrój pestki i umyj. Następnie pokrój na cienkie paski.
- Olej orzechowy podgrzej na patelni na dużym ogniu. Teraz dodaj kminek, ziarna kolendry i mieszaj aż zaczną »skwierczeć«. Następnie dorzuć posiekany imbir, paski chilli i chwilę wszystko razem podsmaż. Zredukuj ogień, dodaj asant, kurkumę, płatki chilli i amchoor, wszystko razem wymieszaj i smaż przez parę sekund. Teraz dodaj ziemniaki, dopraw solą i dobrze wymieszaj z wszystkimi przyprawami. Smaż jeszcze około 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj świeżo posiekaną kolendrę i serwuj danie na gorąco.
Dodatkowa wskazówka
Krojąc ziemniaki upewnij się, że kawałki są tej samej wielkości. Gotując je, sprawdź widelcem, czy są wystarczająco miękkie. Nie mogą być jednak zbyt miękkie, gdyż będą jeszcze smażone razem ze wszystkimi przyprawami.
Ten przepis na »Pieczone ziemniaki po indyjsku« pochodzi z książki »Vegan kochen« (Lingen Verlag).
Foto © photocuisine.de