sztuk – Czas przygotowania około 25minut |
sztuk – Czas przygotowania około 25minut
Składniki
- 200 g wegańskiego sera żółtego, w kawałku np. Violife
- olej do smażenia
- 160 g panierki panko lub bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/2 łyżki przyprawy curry
- 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 100 g mąki pszennej lub sojowej
- 135 ml wody
- 1 łyżeczka soli Kala Namak
Składniki
|
Przygotowanie
- Ser pokrój na kawałki wielkości palca.
- Do pierwszej miski wsyp panko lub bułkę tartą, sól, rozmaryn, paprykę w proszku, curry w proszku, cebulę w proszku i czosnek w proszku i dobrze wszystko wymieszaj.
- W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, wodę i sól kala namak.
- Kawałki sera zanurz najpierw w cieście, a następnie obtocz je w panierce, tak aby były nią całkowicie pokryte.
- Na małą patelnię nalej tyle oleju, aby przykrywał on paluszki i delikatnie go podgrzej. Zanurz paluszki w oleju i smaż przez kilka minut, aż paluszki będą złotobrązowe i chrupiące.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
© Zdjęcie: New Africa, Adobe Stock