Zupa-krem z pora

osoby Czas przygotowania około 30minut
osoby Czas przygotowania około 30minut
Składniki
Sos beszamelowy
Składniki
Sos beszamelowy
Przygotowanie
  1. Pokrój pora na około 3 cm kawałki i umyj. Obierz cebulę i ziemniaki, po czym pokrój na małe kawałki.
  2. Podsmaż na oliwie pora, cebulę i ziemniaki, dopraw solą i pieprzem. Dolej obficie białego wina oraz wodę i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.
  3. Teraz wszystko razem dobrze zmiksuj mikserem. Na koniec przelej przez sitko, żeby pozbyć się włókien pora i innych pozostałości.
  4. Aby zrobić sos beszamelowy, rozpuść margarynę w garnku i za pomocą trzepaczki do piany wymieszaj z mąką. Dolej trochę zimnego (!) mleka sojowego i ponownie dobrze wymieszaj. Dodaj bulionu do smaku i zagotuj. Sos beszamelowy nie powinien być za gęsty. W przeciwnym razie dolej trochę więcej mleka sojowego.
  5. Dolej sos beszamelowy do zupy i dopraw solą, pieprzem oraz białym winem.
  6. 4 garście małych kawałków białego chleba podsmaż wraz z pesto na oliwie.
  7. Serwując posyp zupę koperkowymi grzankami.

Ten przepis na Zupę-krem z pora pochodzi z książki kucharskiej »Berlin vegan«, autorki: Tanja Matzku.

Foto © Tanja Matzku

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa