osoby – Czas przygotowania około 30minut |
osoby – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
Zupa
- 8 porów
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- białe wino
- sól
- pieprz zmielony
- biały chleb
- koperkowe pesto lub inne zielone pesto
- oliwa z oliwek
Sos beszamelowy
- 2 łyżki margaryny roślinnej
- 2 łyżki mąki
- mleko sojowe
- bulion warzywny
Składniki
Zupa
Sos beszamelowy
|
Przygotowanie
- Pokrój pora na około 3 cm kawałki i umyj. Obierz cebulę i ziemniaki, po czym pokrój na małe kawałki.
- Podsmaż na oliwie pora, cebulę i ziemniaki, dopraw solą i pieprzem. Dolej obficie białego wina oraz wodę i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.
- Teraz wszystko razem dobrze zmiksuj mikserem. Na koniec przelej przez sitko, żeby pozbyć się włókien pora i innych pozostałości.
- Aby zrobić sos beszamelowy, rozpuść margarynę w garnku i za pomocą trzepaczki do piany wymieszaj z mąką. Dolej trochę zimnego (!) mleka sojowego i ponownie dobrze wymieszaj. Dodaj bulionu do smaku i zagotuj. Sos beszamelowy nie powinien być za gęsty. W przeciwnym razie dolej trochę więcej mleka sojowego.
- Dolej sos beszamelowy do zupy i dopraw solą, pieprzem oraz białym winem.
- 4 garście małych kawałków białego chleba podsmaż wraz z pesto na oliwie.
- Serwując posyp zupę koperkowymi grzankami.
Ten przepis na Zupę-krem z pora pochodzi z książki kucharskiej »Berlin vegan«, autorki: Tanja Matzku.
Foto © Tanja Matzku