Wegańska tarta czekoladowo-kokosowa z malinami

porcji
porcji
Składniki
Spód
Krem
Czekoladowa polewa
Składniki
Spód
Krem
Czekoladowa polewa
Przygotowanie
Spód
  1. Jeżeli nie macie gotowej mąki, zmielcie orzechy w młynku/soyabelli/vitamixie, w czym Wam najwygodniej. Następnie zmielcie siemię lniane, zalejecie je wodą i poczekajcie chwilę, aż zgęstnieje. Dodajcie wszystkie składniki do miski i zacznijcie wyrabiać ciasto. Powinna wyjść Wam zwarta kulka (możecie dodać odrobinę wody w razie potrzeby). Kolejnym krokiem będzie rozwałkowanie ciasta między dwoma papierami do pieczenia. Nie martwcie się, jeżeli nie wyjdzie Wam idealny placek. Mi chyba nigdy nie wyszedł. Wszystko dopracujecie już w formie palcami. Po rozwałkowaniu zdejmijcie jeden papier i delikatnie przełóżcie ciasto do formy, Dociśnijcie ciasto palcami tak, aby całkowicie wypełniło formę. Połóżcie na wierzch papier i wsypcie ziarenka ciecierzycy lub fasoli. Włóżcie ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, Powinno być lekko zarumienione. Wyjmijcie i ostudźcie spód zanim nałożycie krem.
Krem
  1. Banał. Po prostu zmiksujcie wszystko w blenderze kielichowym. Przełóżcie krem na wystudzony spód i włóżcie do zamrażalnika na 30 minut.
Polewa czekoladowa
  1. Zagotujcie w garnku wodę. Połóżcie na garnek miskę, wlejcie do niej olej koksowy, słód i dodajcie wanilię. Cały czas mieszając powoli dodajcie kakao. Nie trzymajcie zbyt długo polewy w misce, aby się nie zagotowała. Wystarczy kilkanaście sekund. Następnie wylejcie ją na spód z kremem i rozprowadźcie równomiernie. Włóżcie na kilka minut do zamrażalnika. Na sam koniec największa przyjemność, czyli dekoracja. Użyjcie świeżych malin, malin liofilizowanych, kruszonych migdałów, czekolady, czy surowego kakao. To co lubicie najbardziej.

Przepis pochodzi z bloga Veganama.

© Zdjęcie tarty: Veganama.

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa