porcje – Czas przygotowania około 30minut |
porcje – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
- 1 słodki ziemniak średni
- 150 g świeżego szpinaku
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Na sos imbirowo-kokosowy z awokado
- 100 g miąższu awokado dojrzałego, bez brązowych plamek
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 kawałek obranego imbiru
- sól
- pieprz
- czosnek w proszku opcjonalnie
- płatki chili
- sok z cytryny
- Świeża pietruszka, drobno posiekana
Składniki
Na sos imbirowo-kokosowy z awokado
|
Przygotowanie
- Słodkiego ziemniaka obierz i za pomocą specjalnej tarki lub temperówki do warzyw pokrój na cienki "makaron".
- Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim makaron na średnim ogniu przez kilka minut. Dodaj szpinak i smaż, aż straci na objętości. Od czasu do czasu zamieszaj. Na koniec dodaj ugotowaną ciecierzycę i doprawiam solą i pieprzem. Smaż na wolnym ogniu, aż do uzyskania pożądanego efektu.
- Aby przygotować sos, zmiksuj awokado z 150 ml mleka kokosowego i imbirem w blenderze. Wlej sos do małego rondelka i podgrzej na małym ogniu (nie doprowadź do wrzenia). W razie potrzeby dodaj pozostałą część mleka kokosowego, jeśli sos jest zbyt gęsty (w zależności od konsystencji mleka kokosowego). Dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem w proszku, płatkami chilli i sokiem z cytryny.
- Sos możesz podawać osobno lub dodać na patelnię i krótko wszystko razem wymieszać. Wierzch posyp pietruszką.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
© Zdjęcie: healthy on green, Deniz Kilic