chleb |
chleb –
Składniki
- 450 ml wody ciepłej
- 500 g mąki pełnoziarnistej np. z pszenicy lub owsa
- 1 paczka suszonych drożdży
- 200 g mieszanki ziaren i orzechów np.: lnu, sezamu, słonecznika, orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki octu np.: jabłkowego
Składniki
|
Przygotowanie
- Mąkę z ziarnami, orzechami i solą zmieszaj w misce. W innym naczyniu suszone drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj octu. Następnie płyn ten wlej do miski z mąką i wszystko razem wymieszaj i wyrób ciasto mikserem-robotem ręcznym (końcówki-haki).
- Prostokątną formę do pieczenia, pokrytą papierem do pieczenia, natłuść olejem rzepakowym i napełnij wyrobionym ciastem. Następnie wstaw na 20 minut do lekko nagrzanego piekarnika, po czym ustaw piekarnik na 180 stopni z cyrkulacją powietrza i piecz jeszcze przez 55-60 minut.
- Chleb jest upieczony jak pojawi się ciemnozłota twarda skórka i przy »teście z wykałaczką« żadne resztki ciasta nie zostają na wykałaczce. Chleb w formie postaw na podkładce i poczekaj, aż wystygnie i wtedy powinno się go bez problemu wyjąć z formy. Najlepiej smakuje jak jest jeszcze lekko ciepły.