Łatwy chleb pełnoziarnisty z ziarnami i orzechami

chleb
chleb
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Mąkę z ziarnami, orzechami i solą zmieszaj w misce. W innym naczyniu suszone drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj octu. Następnie płyn ten wlej do miski z mąką i wszystko razem wymieszaj i wyrób ciasto mikserem-robotem ręcznym (końcówki-haki).
  2. Prostokątną formę do pieczenia, pokrytą papierem do pieczenia, natłuść olejem rzepakowym i napełnij wyrobionym ciastem. Następnie wstaw na 20 minut do lekko nagrzanego piekarnika, po czym ustaw piekarnik na 180 stopni z cyrkulacją powietrza i piecz jeszcze przez 55-60 minut.
  3. Chleb jest upieczony jak pojawi się ciemnozłota twarda skórka i przy »teście z wykałaczką« żadne resztki ciasta nie zostają na wykałaczce. Chleb w formie postaw na podkładce i poczekaj, aż wystygnie i wtedy powinno się go bez problemu wyjąć z formy. Najlepiej smakuje jak jest jeszcze lekko ciepły.

Ten przepis na Pełnoziarnisty chleb pochodzi z blogu BeVegt.

Foto © Joanna Dorota - Shutterstock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa