porcje |
porcje –
Składniki
Ciasto:
- 400 g pełnoziarnistej mąki
- 1 mała kostka świeżych drożdży ok. 25 g
- 250 ml wody ciepłej
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Nadzienie:
- 800 g cebuli czerwona
- 200 g wędzonego tofu
- 200 g naturalnego tofu
- 300 ml roślinnego mleka
- 250 g sojowego jogurtu
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 50 ml oleju
- 1 łyżki octu
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól według uznania
- pieprz według uznania
- papryka w proszku według uznania
- gałka muszkatołowa według uznania
- tymianek według uznania
- bazylia według uznania
Składniki
Ciasto:
Nadzienie:
|
Przygotowanie
- Wsyp mąkę do dużej miski i uformuj w środku dołek. Drożdże potrzyj w palcach, wrzuć do dołka, wsyp cukier do dołka i zakryj ciepłą wodą. Odstaw na trzy minuty.
- Następnie dodaj resztę wody, olej i sól i wyrób rękoma gładkie ciasto. Ciasto nie powinno być ani za suche (kruche) ani za bardzo klejące, w razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki. Miskę przykryj chustką i odstaw na minimum pół godziny w ciepłe miejsce (np. na kaloryfer, na słońcu lub w piekarniku - poniżej 50 stopni).
- W międzyczasie pokrój cebulę na pierścienie i zeszklij na oleju na patelni na małym ogniu, tak by była lekko karmelizowana.
- Następnie przygotuj sos: pokrusz naturalne tofu do miski, dodaj jogurt sojowy, mleko roślinne, olej, płatki drożdżowe i ocet i zblenduj mikserem ręcznym na gładką masę. Podczas blendowania lekko unoś i opuszczaj mikser, by dostało się powietrze, dzięki temu sos będzie bardziej kremowy. dopraw gałką muszkatołową, ziołami, papryką w proszku, solą i pieprzem.
- Teraz pokrój wędzone tofu w kostkę i podsmaż. Podgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wyrośnięte ciasto przepołów i każdą połowę ciasta wlej do formy na tartę, tak by dno było równomiernie pokryte oraz krawędzie formy na wysokość około 2 cm. Po czym nałóż warstwę cebuli, wędzonego tofu i wylej sos. Piecz około 30-35 minut.
- Cebulowe ciasto serwuj najlepiej jeszcze na ciepło i z zieloną sałatką.