Owocowe bułeczki z daktylami i figami

bułeczek
bułeczek
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Suszone daktyle, morele, figi drobno pokrój i namocz wraz z rodzynkami w 100 ml ciepłej wody. Migdały drobno posiekaj lub grubo zmiel. Ewentualnie podpraż posiekane migdały na patelni, bez tłuszczu, w celu uzyskania mocniejszego aromatu. Podgrzej lekko mleko roślinne.
  2. Mąkę pełnoziarnistą żytnią i zwyczajną żytnią wsyp do jednej miski i uformuj dołek na środku, w którym następnie rozpuść drożdże z pomocą odrobiny ciepłego mleka roślinnego. Dolewaj stopniowo resztę mleka i dodaj margarynę, sól, cynamon oraz rozmoczone suszone owoce, posiekane migdały i płatki kokosowe, wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Teraz odstaw ciasto na 20-30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. Blachę do pieczenia posyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (180 z termoobiegiem). Wyjmij ciasto z miski, połóż na desce-powierzchni obsypanej mąką, ponownie, chwilę ugniataj ciasto obiema rękoma i uformuj z niego wałek. Następnie podziel na 12 takich samych kawałków. Każdy kawałek okrągłymi ruchami uformuj w rękach do postaci kulki, po czym uformuj kształt lekko podłużnych bułek. Teraz wyłóż bułeczki na blachę i ponacinaj podłużnie. Przykryj i odstaw na 5-10 minut.
  4. Umieść blachę z bułeczkami na dole w rozgrzanym piekarniku i piecz 15-20 minut aż staną się złocisto-brązowe.

Wariant: Bułeczki studenckie

W tej łatwiejszej i szybszej wersji zamiast suszonych owoców i migdałów, wystarczy użyć tylko 50 g rodzynek i 75 g orzechów laskowych. Nie ma potrzeby rozmaczania owoców suszonych a orzechy laskowe mogą być dodane w całości.


Ten przepis na Owocowe bułeczki pochodzi z książki »Die Kunst vegan zu backen« ,autor: Axel Meyer (Kosmos Verlag).

Foto © Rogge & Jankovic Fotografen/Kosmos Verlag

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa