bułeczek |
bułeczek –
Składniki
- 25 g daktyli suszone
- 25 g moreli suszone
- 25 g fig suszone
- 25 g rodzynek
- 100 ml wody
- 25 g migdałów
- 75 ml mleka roślinnego najlepiej migdałowe
- 100 g pełnoziarnistej mąki owsianej
- 250 g maki owsianej Typ 630
- 1 paczka suchych drożdży
- 75 g margaryny roślinnej miękka, nieutwardzana
- 0,5 łyżeczki soli morskiej lub soli kamiennej
- 0,25 łyżeczki cynamonu
- 0,25 łyżeczki wanilli w proszku
- 25 g płatków kokosowych
Składniki
|
Przygotowanie
- Suszone daktyle, morele, figi drobno pokrój i namocz wraz z rodzynkami w 100 ml ciepłej wody. Migdały drobno posiekaj lub grubo zmiel. Ewentualnie podpraż posiekane migdały na patelni, bez tłuszczu, w celu uzyskania mocniejszego aromatu. Podgrzej lekko mleko roślinne.
- Mąkę pełnoziarnistą żytnią i zwyczajną żytnią wsyp do jednej miski i uformuj dołek na środku, w którym następnie rozpuść drożdże z pomocą odrobiny ciepłego mleka roślinnego. Dolewaj stopniowo resztę mleka i dodaj margarynę, sól, cynamon oraz rozmoczone suszone owoce, posiekane migdały i płatki kokosowe, wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Teraz odstaw ciasto na 20-30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Blachę do pieczenia posyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (180 z termoobiegiem). Wyjmij ciasto z miski, połóż na desce-powierzchni obsypanej mąką, ponownie, chwilę ugniataj ciasto obiema rękoma i uformuj z niego wałek. Następnie podziel na 12 takich samych kawałków. Każdy kawałek okrągłymi ruchami uformuj w rękach do postaci kulki, po czym uformuj kształt lekko podłużnych bułek. Teraz wyłóż bułeczki na blachę i ponacinaj podłużnie. Przykryj i odstaw na 5-10 minut.
- Umieść blachę z bułeczkami na dole w rozgrzanym piekarniku i piecz 15-20 minut aż staną się złocisto-brązowe.
Wariant: Bułeczki studenckie
W tej łatwiejszej i szybszej wersji zamiast suszonych owoców i migdałów, wystarczy użyć tylko 50 g rodzynek i 75 g orzechów laskowych. Nie ma potrzeby rozmaczania owoców suszonych a orzechy laskowe mogą być dodane w całości.
Ten przepis na Owocowe bułeczki pochodzi z książki »Die Kunst vegan zu backen« ,autor: Axel Meyer (Kosmos Verlag).
Foto © Rogge & Jankovic Fotografen/Kosmos Verlag