blacha; około 500 g |
blacha; około 500 g –
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych lub mieszanki musli
- 3 łyżki ziaren siemienia lnianego
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki prażonego amarantusa
- 1/2 szklanki migdałów posiekanych
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki syropu z agawy lub inny środek słodzący, według uznania
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 banan pokrojony w plastry o grubości około 1 cm
Składniki
|
Przygotowanie
- Podgrzej piekarnik do 150 stopni.
- Wymieszaj w miseczce olej rzepakowy razem z cynamonem i syropem z agawy. Następnie dodaj do tego plastry banana, które rozgnieć następnie widelcem, aż otrzymasz konsystencję puree.
- Dodaj pozostałe składniki do bananowego puree i dobrze razem wymieszaj, tak aby każde ziarno, pestka, orzech i płatek owsiany był pokryty tym puree.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż mieszankę równomiernie na blasze, następnie piecz w piekarniku około 25-30 minut. Co 10 minut sprawdzaj i mieszaj łyżką tak, aby wierzch się nie przypalał. Kiedy musli zarumieni się na złoto wyjmij blachę z piekarnika i przesyp musli do naczynia (miski) by się schłodziło. Jest to ważne, gdyż właśnie podczas takiego stygnięcia musli stanie się smakowicie chrupiące.
Ten przepis na Chrupiące bananowo-cynamonowe musli pochodzi z blogu Vegänsch.
Foto © Anne Bohl - vegaensch.com