porcje – Czas przygotowania około 60minut |
porcje – Czas przygotowania około 60minut
Składniki
Pieczone wędzone tofu:
- 2 kostki wędzonego tofu każda około 200 g
- 4 plasterki cytryny
- 2 łyżeczki czerwonego pesto wegańskie
- 2 łyżeczki musztardy ziarnista
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- bazylia suszona
- pieprz
- sól
Ziemniaczana zapiekanka:
- 3 ziemniaki
- 2 dymki
- 1 mała cebula
- 3 duże pieczarki
- 1 garść startego wegańskiego sera opcjonalnie
Sos do zapiekanki:
- 200 g naturalnego tofu
- 300 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka płatków drożdżowych bezglutenowe - wersja bezglutenowa
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- bazylia suszona
- papryka w proszku
- pieprz
- sól
Składniki
Pieczone wędzone tofu:
Ziemniaczana zapiekanka:
Sos do zapiekanki:
|
Przygotowanie
- Ziemniaki pokrój na plastry i wstępnie gotuj około 10-15 minut (by pozostały twarde)
- Cebulę i dymki pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki i ułóż tak przygotowane warzywa warstwowo w naczyniu żarodopornym, zaczynając od ziemniaków.
- Wszystkie składniki na sos zblenduj i spróbuj., w razie potrzeby dopraw. Wlej sos do naczynia, lekko wymieszaj, potrząśnij tak aby wszystkie warzywa były przykryte sosem. Na górę zetrzyj trochę wegańskiego sera - według uznania.
- Piecz około 30-35 minut w 200 stopniach.
- W międzyczasie zrób na tofu 1-2 cm nacięcia. Następnie polej (przede wszystkim w nacięcia) pesto, musztardę i posyp posiekaną cytrynę.
- Skrop tofu oliwą - opcjonalnie i dopraw, po czym piecz około 15-20 minut w 200 stopniach.
Ten przepis na Pieczone tofu z ziemniaczaną zapiekanką zostało ułożone przez blogerkę kulinarną Anne Bohl (www.vegaensch.com) na potrzeby Tygodnia na Weganie.
Foto © Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt