Porcje – Czas przygotowania około 30minut |
Porcje – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
Bułki
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- ziarna sezamu opcjonalnie
Nadzienie do bułki
Marynata
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- zioła prowansalskie
- płatki chilli
- sól
- pieprz
Składniki
Bułki
Nadzienie do bułki
Marynata
|
Przygotowanie
- Bulion zagotuj i polej na steki. Pozostaw steki zamoczone w bulionie na około 10-15 minut, po czym ostrożnie »wyciśnij« nadmiar płynu. W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki na marynatę, obtocz steki w marynacie i odstaw, żeby dobrze nasiąknęły marynatą (jeśli wolisz by były łagodniejsze w smaku - trzymaj je krócej w marynacie).
- Teraz przygotuj bułki (lub po prostu użyj gotowe, jeśli zależy Ci na czasie): wymieszaj mąkę z drożdżami i dodaj trochę soli. Następnie zmieszaj olej z wodą i dodaj do mąki z drożdżami i ugnieć ciasto. Uformuj bułki i obtocz w sezamie. Przykryte odstaw w ciepłe miejsce na minimum pół godziny do wyrośnięcia ciasta. Na koniec wstaw bułki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15-20 minut (w zależności od piekarnika i szybkości zarumienienia się bułek).
- Smaż steki z obu stron po kilka minut aż staną się złocisto-brązowe. Dodatkowo możesz również podsmażyć nadzienie do bułki: wrzuć na patelnię kilka pasków pora i szpinak, posól i opcjonalnie dodaj trochę śmietany sojowej (nie za dużo by konsystencja nadzienia nie była płynna!). Jako pozostałe składniki nadzienia nadają się doskonale: cienko pokrojony burak i czerwona kapusta oraz musztarda z ziarnami gorczycy i keczup.
Ten przepis na Sandwich ze stekiem sojowym pochodzi z blogu Vegan Guerilla.
Foto © iMarzi - Adobe Stock