Sałatka wegańska Tofu Caprese

Porcje Czas przygotowania około 10minut
Porcje Czas przygotowania około 10minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Pokrój pomidory na 0,5 cm plastry i wykrój zielony środek. Pokrój również tofu na plastry i połóż je na ręcznik papierowy, tak aby wsiąknęła w niego zbędna wilgoć z tofu. Teraz możesz posolić plastry tofu. Ułóż plastry pomidora i tofu na przemian na talerzu i dopraw solą i pieprzem.
  2. Opłucz liście bazylii pod chłodną bieżącą wodą, następnie osusz. Teraz posyp bazylią plastry pomidora i tofu oraz skrop równomiernie oliwą. Jeśli chcesz możesz jeszcze dodatkowo skropić wszystko octem balsamicznym.

Dodatkowa wskazówka

Do tej sałatki pasuje znakomicie świeży pokrojony chlebek ciabatta i lampka wina. Zamiast normalnego tofu możesz użyć także tofu wędzonego.


Ten przepis na Tofu Caprese pochodzi z blogu eat this.

Foto © eat-this.org

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa