Porcje – Czas przygotowania około 10minut |
Porcje – Czas przygotowania około 10minut
Składniki
- 5 dużych pomidorów aromatycznych, dobrej jakości
- 500 g Tofu twardego
- 1 garść liści bazylii świeżej
- 40 ml oliwy z oliwek virgin, tłoczonej na zimno
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól morska
- pieprz czarny
Składniki
|
Przygotowanie
- Pokrój pomidory na 0,5 cm plastry i wykrój zielony środek. Pokrój również tofu na plastry i połóż je na ręcznik papierowy, tak aby wsiąknęła w niego zbędna wilgoć z tofu. Teraz możesz posolić plastry tofu. Ułóż plastry pomidora i tofu na przemian na talerzu i dopraw solą i pieprzem.
- Opłucz liście bazylii pod chłodną bieżącą wodą, następnie osusz. Teraz posyp bazylią plastry pomidora i tofu oraz skrop równomiernie oliwą. Jeśli chcesz możesz jeszcze dodatkowo skropić wszystko octem balsamicznym.
Dodatkowa wskazówka
Do tej sałatki pasuje znakomicie świeży pokrojony chlebek ciabatta i lampka wina. Zamiast normalnego tofu możesz użyć także tofu wędzonego.
Ten przepis na Tofu Caprese pochodzi z blogu eat this.
Foto © eat-this.org