ciastek – Czas przygotowania około 40minut |
ciastek – Czas przygotowania około 40minut
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 100 g roślinnego masła albo margaryny lub oleju kokosowego
- 80 g brązowego cukru
- 3 małe jabłka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 100 g wegańskich krówek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30 g migdałów w platkach
Składniki
|
Przygotowanie
- Dwa jabłka zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, a jedno pokrój z malutką kosteczkę. Krówki rownież pokrój na małe kawałeczki.
- Roślinny tłuszcz (masło, margarynę lub olej kokosowy) dokładnie zmiksuj z brązowym cukrem, szczyptą soli oraz wanilią. Gdy powstanie jednolita masa, dodaj starte jabłka i wszystko razem wymieszaj.
- Do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dobrze wymieszaj, do powstania zwartego ciasta (można w tym celu użyć miksera z końcówką do zagniatania).
- Do masy dodaj pokrojone w kostkę jabłko oraz krówki. Ciasto uformuj w kulę i odstaw do lodówki na ok. 40 minut.
- Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Z masy uformuj niewielkie kulki i układaj na blaszce (pamiętaj o zachowaniu odstępów pomiędzy ciasteczkami). Każdą kulkę delikatnie spłaszcz i obsyp delikatnie migdałami.
- Ciastka piecz przez ok. 15 minut, aż do zrumienienia.
© Zdjęcie: Jiri Hera, Adobe Stock