burgerów |
burgerów –
Składniki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki świeżej pietruszki posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała marchew
- 1/2 szklanki różyczek brokuła
- 340 g tofu naturalnego
- 1/4 szklanki jasnej pasty miso
- 3 łyżki tahiny
- ulubione bułki
- dodatki np. kiełki, sałata, pomidor, sosy
Składniki
|
Przygotowanie
- W młynku zmiel płatki owsiane na mąkę. Posiekaj czosnek i pietruszkę. Marchew zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. W dużej misce zblenduj różyczki brokuła i marchew, tak żeby utworzyły w miarę jednolitą pastę. Dodaj czosnek i pietruszkę i dalej blenduj.
- Tofu odsącz z zalewy. Owij w ręcznik papierowy i połóż coś ciężkiego np. drewnianą deskę do krojenia. Zostaw na co najmniej 15 minut. Dzięki temu tofu pozbędzie się nadmiaru wody.
- Do zblendowanej masy dodaj mąkę z płatków owsianych, rozdrobnione tofu, miso, tahinę i mieszaj rękami, aż powstanie jednolita masa, która jest zwarta.
- Uformuj kotlety o średnicy mniej więcej kajzerki. Piekarnik nagrzej do 200C. Piecz na blasze posmarowanej oliwą z oliwek przez 20 minut, potem odwróć kotlety i piecz jeszcze 10 minut, żeby przypiekły się z obu stron. Uważaj, by kotlety podczas przewracania nie pękły! Formuj bardziej płaskie, wtedy będzie łatwiej przewracać.
Ten przepis na Burgery z brokuła, tofu i miso pochodzi z blogu pommes pommes.
Foto © pommes pommes.