ml |
ml –
Składniki
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- 12 łyżek płatków drożdżowych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżki sproszkowanego czosnku
- 4 łyżki mustardy dijon lub sarepska
- sól
- pieprz
Składniki
|
Przygotowanie
- Do garnka wlej 2 łyżki oleju. W szklance wymieszaj dokładnie mąkę z mlekiem. Dolej do oleju, dodaj płatki drożdżowe i gotuj na małym ogniu. Dokładnie wymieszaj, żeby nie powstały grudki. Dodaj musztardę, czosnek, pieprz i sól. Gotuj jeszcze około 3 minut na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnięć. Pamiętaj o częstym mieszaniu.
- Sos po wystygnięciu jeszcze trochę zgęstnieje. Jeśli masz ochotę na bardziej płynną wersję wystarczy, że dolejesz trochę mleka.
Ten przepis na Wegański sos serowy pochodzi z blogu pommes pommes.
Foto © Africa Studio - Adobe Stock