sztuk |
sztuk –
Składniki
- 1 opakowanie Tofu np. naturalne
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/4 szklanki wody
- 2-3 łyżki sezamu
- ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Składniki
|
Przygotowanie
- Tofu pokrój wzdłuż na pasy o grubości około 1 cm. Mąkę z ciecierzycy zmieszaj z wodą, przyprawami i sezamem - panierka nie powinna być zbyt rzadka. Tofu obtocz w panierce i połóż na rozgrzany na patelni olej. Paluszki powinny być przynajmniej do połowy zanurzone w oleju. Smażące się paluszki dodatkowo posyp na górze sezamem. Pilnuj, aby się nie przypaliły i obracaj je, aby z każdej strony były ładnie zarumienione. Kiedy już są gotowe - osusz je z oleju na papierowym ręczniku.
- Serwuj z sosem czosnkowym z koperkiem lub użyj jako wkładki do hotdoga (hot-tofu) - smacznego!
Ten przepis na Paluszki z tofu w panierce pochodzi z blogu Bananowe pole.
Foto © Bananowe pole.