duże słoiki – Czas przygotowania około 1godzina |
duże słoiki – Czas przygotowania około 1godzina
Składniki
- 1 kilogram pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżka tymianku, oregano, bazylii najlepiej świeże
- szczypta soli, pieprzu
Składniki
|
Przygotowanie
- W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy, aż się zeszklą. W tym samym czasie sparzamy pomidory i czekamy, aż skórka zacznie z nich odchodzić.
- Obrane ze skórki pomidory dorzucamy do rondelka (możemy też przetrzeć je przez sito w celu usunięcia pestek i twardych części) i dusimy przez ok. 30 minut.
- Nastepnie dodajemy czerwone wino i dalej gotujemy minimum 20 minut, aż alkohol wyparuje.
- Dodajemy zioła i przyprawy, po czym gotujmy jeszcze przynajmniej 10 minut.
- Gotowy sos zlewamy do słoików lub dodajemy do potrawy.
Sos możemy też przygotować bez alkoholu zastępując czerwone wino octem balsamicznym w mniejszej ilości- ok. 1/4 szklanki na kilogram pomidorów.
Ten przepis na "Sos pomidorowy do pizzy i makaronu" został przygotowany specjalnie dla kampanii Tydzień na Weganie.
Foto © Wiktory- Shutterstock