porcji – Czas przygotowania około 80minut |
porcji – Czas przygotowania około 80minut
Składniki
- 2 bochenki białego chleba niekrojonego
- 2 puszki fasoli odsączonej z zalewy
- 200 g kalafiora
- 2 pomidory duże
- 4 ziemniaki
- 2 bataty duże
- 2 cebule
- 2 papryczki chili w razie potrzeby dostosować ilość do preferencji, alternatywnie można użyć chili w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 8 listków bazylii
- Kurkuma
- sól
- pieprz
- woda
- niekatywne płatki drożdżowe
- olej rzepakowy
Składniki
|
Przygotowanie
- Warzywa pokrój w kostkę, a liście bazylii posiekaj.
- Pokrojone w drobną kostkę papryczki chili, ząbki czosnku i cebulę podsmaż krótko w garnku z olejem rzepakowym.
- Dodaj pomidory i smaż jeszcze przez 3 minuty. Dodaj resztę warzyw, fasolę i bazylię i dolej wody, do przykrycia warzyw.
- Jak tylko woda się zagotuje, zmniejsz moc panika i pozwól jej gotować się na małym ogniu, aż do momentu, gdy konsystencja stanie się podobna do bardzo gęstej zupy. W razie potrzeby można zagęścić nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Dopraw do smaku kurkumą, solą i pieprzem.
- Każdy bochenek chleba przekrój na 4 duże prostokąty i wydrąż je tak, aby można było nalać do nich curry. Upewnij się, że ściany i dno są wystarczająco grube. Wlej curry do wydrążonego chleba.
- Resztę chleba, która została po wydrążeniu można wykorzystać, posypując nim curry.
- Alternatywnie curry można podawać z ryżem zamiast chleba.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
© Zdjęcie: Nele Köster