porcje – Czas przygotowania około 30minut |
porcje – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
- 125 g oleju kokosowego lub wegańskiego masła
- 180 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki Kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kawy np. zbożowej
- 250 ml mleka roślinnego
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/3 szklanki wrzątku
- mały słoiczek powideł śliwkowych
Składniki
|
Przygotowanie
- Zmielone siemię lniane zalej wrzątkiem, dobrze wymieszaj i odstaw.
- Roztop olej lub masło roślinne w szerokiem garnku na małym ogniu, następnie dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj syrop z agawy, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Wszystko razem podgrzewaj na minimalnym ogniu cały czas mieszając.
- Zdejmij garnek z palnika, odczekaj minutę i dodaj kolejno sodę, kawę zbożową, mleko sojowe oraz siemię lniane zalane wrzątkiem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj łyżką (masa się spieni).
- Cały czas mieszając dodawaj stopniowo mąkę, najlepiej przesiewając przez sitko. Masę wymieszaj tak, aby nie było w niej grudek.
- Tak przygotowaną masę wylej do podłużnej foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 45 minut (aż wetknięty patyczek będzie całkowicie suchy).
- Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Po całkowity ostudzeniu piernik przekrój na pół i przełóż powidłami śliwkowymi.
- Piernik można też oblać roztopioną czekoladą i przyozdobić według uznania.