porcje – Czas przygotowania około 20minut |
porcje – Czas przygotowania około 20minut
Składniki
Sałatka
- 180 g makaronu soba
- 1 cebula dymka
- 1 garść kolendry
- 1/2 ogórka
- 3 marchewki
- 1 garść fasoli edmame mrożonej
- 2 łyżki nasion czarnego sezamu
- orzeszki ziemne opcjonalnie
Sos
- 3 łyżki masła orzechowego
- 30 ml wody lub mleka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- sól do smaku
Składniki
Sałatka
Sos
|
Przygotowanie
- Umyj i osusz warzywa oraz kolendrę.
- Umieść nasiona edamame w misce z gorącą wodą, aż się rozmrożą.
- Doprowadź wodę w rondlu do wrzenia. Kiedy woda będzie się gotować, przygotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, a następnie przepłucz go w zimnej wodzie. Przed odcedzeniem makaronu odstaw niewielką filiżankę gorącej wody z makaronu - będzie ona potrzebna później do przygotowania dressingu.
- Drobno pokrój cebulę dymkę, łącznie z jej zieloną częścią. Pokrój ogórka na cienkie podłużne paski za pomocą krajalnicy do warzyw lub noża. Obieraczką do warzyw pokrój marchewki w szerokie paski. Drobno posiekaj kolendrę.
- Aby przygotować dressing, umieść obrany czosnek wraz z sokiem z połowy limonki i resztą składników w pojemniku i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego.
- Do rozrzedzenia sosu można użyć wody z makaronu lub gorącego mleka kokosowego. Dodawaj płyn, aż sos stanie się kremowy. Nie powinien jednak stać się zbyt płynny. Następnie dopraw odrobiną soli i sokiem z limonki lub sosem sojowym.
- Dodaj do garnka z zimnym makaronem soba posiekaną kolendrę, edamame, nasiona sezamu, marchewkę i paski ogórka.
- Polej dressingiem, dopraw wszystko jeszcze raz do smaku. Sałatkę można udekorować posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie"
© Zdjęcie: Nora Novak/ nonolicious.com