Cukrzyca i choroby serca a odżywianie

Dobrze zbilansowana wegańska dieta korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi i na układ krążenia – dowodzą tego badania z ostatnich lat. Wskazują one na 20 do 25% mniejsze ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego i cukrzycę typu 2. Ponadto, zwracają uwagę na łatwiejsze utrzymanie prawidłowej wagi ciała przy żywieniu opartym na produktach roślinnych w porównaniu z innymi sposobami odżywiania. Badania dotyczyły żywienia wegańskiego, wegetariańskiego i o zredukowanym spożyciu mięsa. Tak pozytywny wpływ na zdrowie diety opartej na produktach roślinnych można wytłumaczyć poprzez prostą zasadę – w roślinnym pożywieniu jest więcej: błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin-antyoksydantów i mikroelementów oraz mniej nasyconych kwasów tłuszczowych.

Skuteczne obniżenie cholesterolu

Weganie/nki mają znacznie niższy poziom całkowitego cholesterolu we krwi niż ludzie odżywiający się konwencjonalnie – wskazują na to liczne badania. W następstwie tego, osoby, które w ramach leczenia odżywiają się przeważająco roślinnie, bardzo często wykazują obniżenie poziomu cholesterolu oraz obniżenie wartości świadczących o stanach zapalnych w organizmie. Również wartości związane z ryzykiem występowania miażdżycy poprawiają się.

Cukrzyca pod kontrolą

Żywienie oparte na produktach roślinnych ma działanie ochronne również jeśli chodzi o cukrzycę typu 2. Udowodniono, że u wegetarian/nek i wegan/nek ryzyko zachorowanie na cukrzyce typu 2 jest o minimum 20 % mniejsze. Przyczyna tego leży w przeciwzapalnymantyoksydacyjnym działaniu, jaki wykazują składniki produktów roślinnych.

Dużą rolę przy zachorowaniu na cukrzycę typu 2 odgrywa nadwaga. W związku z tym, aktualne badania wskazują na pozytywny wpływ diety roślinnej: jest ona ściśle powiązana z rzadszym występowaniem nadwagi i otyłości. Wynika to przede wszystkim z faktu, że pełnowartościowe produkty roślinne są małokaloryczne, a pomimo tego sycące.

Już w roku 1990 niemiecki naukowiec Dr. Hans Diehl dał wyczerpujący wykład na temat związku pomiędzy spożyciem tłuszczy zwierzęcych i przetworzonej żywności zawierającej węglowodany proste a wystąpieniem cukrzycy. Doszedł on do wniosku, że dobrze zaplanowane odżywianie wegetariańskie – według Dr. Diehl: naturalne, jak najmniej przetworzone produkty bez dodatkowych tłuszczy, olejów czy cukru nie tylko zapobiegają cukrzycy, ale i w przypadku chorych umożliwiają ograniczenie przyjmowanych leków, a nawet całkowite zaprzestanie ich przyjmowania.

Również ekspert do spraw żywienia – Dr. Markus Keller z Niemieckiego Instytutu do Spraw Zrównoważonego Żywienia (IFANE) wskazuje na pozytywne aspekty: według niego, z wielu przeprowadzonych badań wynika, że wegańskie i wegetariańskie pożywienie ma znaczną przewagę nad typową dietą dla cukrzyków. I tak: u odżywiających się wegańsko-wegetariańsko uczestników badania znacznie częściej możliwa była redukcja przyjmowanych leków niż wśród osób odżywiających się konwencjonalnie. Co więcej, u badanej grupy odżywiającej się roślinnie obniżył się poziom stresu, czynnika BMI oraz cholesterolu (np. to badanie na temat małokalorycznego wegańskiego pożywienia).

Przepisy na smaczne i zdrowe dania

Po zapoznaniu się z całą tą teorią na temat pozytywnego wpływu roślinnego odżywiania na organizm człowieka – sprawdź to na własnej skórze, wypróbowując liczne przepisy z naszej bazy przepisów, w kategorii: zdrowe. Mamy nadzieję, że również skorzystanie z naszego zdrowego planu tygodniowego zainspiruje Cię do gotowania korzystnego dla Twojego zdrowia.

 

źródło: Harland, J. & Garton, L. (2016). An update of the evidence relating to plantbased diets and cardiovascular disease, type 2 diabetes and overweight. Nutrition Bulletin, 41(4), 323-338.

Foto © KieferPix – Shutterstock

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa