Tofu – wiele możliwości przygotowania

Kiedy myślimy o wegetariańskim lub wegańskim jedzeniu – pierwsze co przychodzi nam do głowy to tofu. Niestety z tofu, jak i z innymi produktami z soi, wiążą się liczne uprzedzenia: bez smaku, nudne, gumowe -są to bardzo niesprawiedliwe opinie. Odpowiednio przyrządzone tofu, jest smaczne i różnorodne w smaku. W naszym podręcznym przewodniku po rodzajach tofu poznasz przydatne wskazówki na temat zastosowania i możliwości przygotowania tego interesującego produktu z soi.

Wyrób i pochodzenie tofu

Tofu wytwarza się ze zmielonej soi lub z mleka sojowego z dodatkiem składnika (np. Nigari – substancja żelująca pozyskiwana z wody morskiej) potrzebnego do procesu flokulacji. Wtedy powstaje masa o konsystencji »serka«, która następnie zostaje odsączona z wody i ściśnięta do postaci bloku.

Dokładne pochodzenie tofu nie jest znane. Pewne jest, że zyskało na popularności w VIII w.n.e., w wyniku szerzenia się wiary buddyjskiej. W przeciągu czasu tofu stało się w wielu azjatyckich krajach podstawowym produktem spożywczym. Dzięki dużej zawartości białka – do 10%, ten sojowy wyrób jest preferowanym źródłem tego ważnego składnika odżywczego na diecie wegańskiej.

W międzyczasie, szczególnie na rynku żywności ekologicznej, pojawia się coraz większy wybór tofu. Ekologiczna soja uprawiana jest w Europie, np. w Austrii, Francji lub we Włoszech.

Przegląd rodzajów tofu

© inewsfoto

Wiele sklepów ma już w asortymencie więcej niż jeden rodzaj tofu. Chcemy pomóc Ci się lepiej zorientować i pokazać jaki rodzaj tofu najlepiej nadaje się do konkretnej potrawy. W naszym przewodniku po produktach w kategorii »Zamiast mleka« poznasz różne rodzaje tofu.

Naturalne tofu występuje w dwóch wariantach:

  • Twarde tofu naturalne jest przeważnie w plastikowym opakowaniu i ma długą datę ważności bez potrzeby przechowywania w lodówce. Możesz go kupić w supermarkecie, sklepie z bioproduktami lub azjatyckim sklepie.
  • Miękkie tofu naturalne jest mniej popularne w Polsce i można go nabyć czasami w niektórych sklepach azjatyckich.

Jest też smakowe tofu:

  • Wędzone tofu wyróżnia się doprawionym, wędzonym smakiem uzyskanym w wyniku wędzenia drewnem (np. dębowym). Jest do nabycia w niektórych konwencjonalnych sklepach i sklepach ekologicznych.
  • Tofu z przyprawami lub innymi dodatkami jak np: oliwki, suszone pomidory, bazylia, orzechy, glony –  wybór smaków w zależności od producenta. Przykładowo polska firma »Polsoja« oferuje kilka smaków tofu.

Ponadto do kupienia są jeszcze inne rodzaje tofu:

  • Tofu jedwabiste (inaczej silken tofu lub seidentofu) jest o bardziej miękkiej, jedwabistej konsystencji – stąd jego nazwa. Nadaje się znakomicie do zup, sosów i deserów. Jest do nabycia w niektórych sklepach ze zdrową żywnością lub z azjatyckimi produktami.
  • Tofu smażone, grillowane lub marynowane – do kupienia w sklepach ekologicznych oraz azjatyckich.

Ten oraz większy wybór tofu znajduje się w ofercie licznych sklepów internetowych.

Odpowiednie przygotowanie i zastosowanie tofu: propozycje przepisów

Ponieważ tofu zawiera w sobie dużo wody, ważne jest, żeby przed przyrządzeniem, odsączyć jej nadmiar (jednak, uwaga: nie dotyczy to tofu jedwabistego!). Możesz to zrobić za pomocą dwóch desek do krojenia, po prostu umieść kostkę tofu między deskami i przyduś (np. kładąc garnek lub grubą książkę). Tak przygotowane tofu łatwiej zamarynować, gdyż lepiej pochłania smak przypraw i dodatków, a co więcej przy pieczeniu będzie bardziej chrupiące.

Możliwości przygotowania tofu w zależności od jego rodzaju

Każdy rodzaju tofu można przyrządzić na inny sposób. Zebraliśmy poniżej parę wskazówek i propozycje przepisów.

Tofu naturalne ma wielostronne zastosowanie, a odpowiednio przygotowane –  z łatwością przyjmie smak wybranej potrawy:

  • Aby szybko przygotować »mielone«, pokrusz (odsączone z nadmiaru wody) tofu palcami na patelni i dobrze podsmaż. Możesz dodać trochę sosu sojowego.
  • Nadaje się doskonale do marynowania. W tam celu pokrój tofu najlepiej na cienkie paski lub kostkę i trzymaj przynajmniej przez dwie godziny lub całą noc w marynacie składającej się z oleju, ziół i przypraw. Wypróbuj np. nasz przepis na Pikantną azjatycką marynatę z chili.
  • Tofu możesz także z powodzeniem panierować i tak proponujemy Paluszki z tofu w panierce.
  • Kolejną interesującą opcją jest Tofu w stylu sera feta z aromatycznymi przyprawami i dobrej jakości olejem – po przepis sięgnij do naszej bazy przepisów.
  • Polecamy również Burgery z tofu w towarzystwie brokuła i miso. Możesz je serwować jako typowy burger w bułce lub kotlet do ziemniaków i surówki.
  • Ze świeżymi pomidorami i bazylią da się łatwo i szybko przygotować Tofu Caprese. Taka sałatka to dokonała przystawka lub dodatek do dania głównego.
  • Tofu nadaje się znakomicie do grillowania – wypróbuj nasz przepis na Grillowane wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami.
  • Nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych dań kuchni polskiej, np. w tym przepisie na Wegańskie ruskie pierogi, tofu z powodzeniem zastępuje ser.
  • Tofu naturalne możesz użyć również do deserów. Smacznie słodkim przykładem na różnorodne zastosowanie tofu jest ten przepis na Wegański sernik wiedeński.

Wędzone tofu ma wędzono-słonawy smak, przez co najlepiej nadaje się do wytrawnych potraw:

  • Z wędzonego tofu możesz przygotować bekon  – wystarczy takie tofu pokroić na cienkie plasterki i dobrze podsmażyć na patelni.
  • Pokrojone w małą kostkę pasuje do dań typu »Eintopf« czyli jednogarnkowych, warzyw duszonych na patelni i potraw z ziemniakami. Wypróbuj nasz przepis na Pieczone tofu z ziemniaczaną zapiekanką.
  • Wędzone tofu nadaje się również jako nadzienie do wszylkiego rodzaju wytrawnych wypieków, np. quiche lub jako dodatek do pizzy i zapiekanek.
  • Kolejna ciekawa i zdrowa opcja to sałatki. Jako przykład podajemy nasz przepis na orzeźwiającą, wczesno-letnią Sałatkę ze szparagami i truskawkami – doskonała przystawka, lunch lub lekka kolacja.

Z tofu jedwabistego możesz przyrządzić zarówno wytrawne jak i słodkie dania:

  • Tofu jedwabiste jest częstym dodatkiem do zup w kuchni azjatyckiej. Typowym przykładem jest tu kuchnia japońska i zupa miso oraz kuchnia tajska i zupa tom-kha.
  • Z takiego tofu i ze stopionej gorzkiej czekolady w parę minut wyczarujesz pyszne i lekkie Mousse au Chocolat. Dzięki swojej aksamitnej konsystencji silken tofu nadaje się do wielu innych deserów i jako składnik smoothie. Polecamy przepis na Wyjątkowe trzy-kolorowe smoothie właśnie z tofu jedwabistym.
  • Ponadto, możesz użyć jedwabiste tofu jako bazę do lekkich dressingów i sosów.

Polecamy również przepisy, które łączą w sobie więcej rodzajów tofu:

  • Na śniadanie lub brunch: tofucznica jest roślinną wersją ulubionej przez wielu jajecznicy i dzięki specjalnej czarnej soli Kala Namak smakuje zadziwiająco podobnie. Możesz w tym celu użyć nawet trzy rodzaje tofu lub tylko naturalne lub jedwabiste – wybór należy do Ciebie. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis i już w następną niedzielę zajadaj się pyszną domową tofucznicą.

    Rührtofu
    © Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt
  • Kolejna nasza propozycja to smaczne i wytrawne Cebulowe ciasto, do którego potrzebujesz tofu naturalne i wędzone. Smakuje zarówno samo jako przystawka-przekąska jak i jako danie główne w towarzystwie sałatki.

Mamy nadzieję, że skorzystasz z naszych wskazówek i przepisów i pozwolisz sobie na nowo odkryć tofu. Życzymy dobrej zabawy i smacznego przy wypróbowywaniu różnych rodzajów i zastosowań tofu w kuchni.

 

 

 


Zdjęcie tytułowe: Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa