Dojrzewająca gouda

gram
gram
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Zmiksuj składniki: płatki drożdżowe, miso, karrageen i 1,5 łyżeczki soli niejodowanej tak aby masa była gładka i kremowa. Wymieszaj masę i zgarnij ją ze ścianek kielicha od miksera do środka, blisko noży.
  2. Zagotuj masę serową: przełóż masę do garnka i gotuj na średnim ogniu ciągle mieszając drewnianą łyżką. Masa będzie na początku z grudkami ale po 3-5 minutach powinna zrobić się miękka i elastyczna i powinny zacząć się tworzyć pęcherze. Jeśli dodałeś/dodałaś olej przy pierwszej czynności to masa powinna się również lekko błyszczeć.
  3. Uformuj ser: przełóż masę do szklanej lub nierdzewnej metalowej naczynia i wygładź by była równa. Schłodź w temperaturze pokojowej, przykryj i odstaw na min. 4 godz w zimne miejsce by masa serowa stwardniała.
  4. Posól ser: ostrym nożem oddziel ser od ścianek formy. Teraz wyjmij ostrożnie ser z formy i przełóż na talerz. Umyj dokładnie ręce. Następnie weź 1 łyżeczkę niejodowanej soli i posyp nią mokre jeszcze dłonie, po czym dokładnie rozetrzyj sól po całej powierzchni sera.
  5. Wysusz ser na powietrzu: ułóż ser na kratce i pozostaw na 5 dni w chłodnym miejscu o dobrej cyrkulacji powietrza. Na serze pojawi się skórka i zrobi się twardszy. Możesz teraz już spróbować ser, jeśli smak nie jest jeszcze wystarczająco serowy albo ser za mało twardy - odstaw wtedy ser jeszcze na kolejne 2-3 dni w tym samym pomieszczeniu.
  6. Przechowywanie sera: tak przygotowany ser możesz trzymać wlodówce do miesiąca a w zamrażarce nawet do 4 miesięcy. Zawiń ser w przeźroczystą folię i włóż do worka z zamknięciem.

Ważna wskazówka

Dzięki dodaniu oleju ser ma przyjemny posmak, jeśli jednak wolisz możesz nie dodawać oleju.


Ten przepis na Dojrzewającą goudę pochodzi z książki »Veganer Käse«, autorki Miyoko Schinner (Narayana Verlag).

© Jörg Wilhelm (Wilhelm Media)

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa