burgery – Czas przygotowania około 50minut |
burgery – Czas przygotowania około 50minut
Składniki
Burgery:
- 2 bułki do burgerów
- 1 puszka jackfruit zielony
- olej kokosowy do smażenia
- kilka liści sałaty
- ogórek kilka plasterków
- marchewka pokrojona w cienkie paski
Sos BBQ:
- 100 g przecieru pomidorowego
- 50 g czekolady gorzka, wegańska
- 60 ml wody
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki soli o aromacie wędzonki lub aromat wędzarniczy w płynie
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub w proszku
- 1 łyżeczka sosu Worcestersauce
- 1 łyżka oleju roślinnego
Składniki
Burgery:
Sos BBQ:
|
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na sos wlej do małego garnka, wymieszaj i zagotuj. Następnie przelej do słoika, wystudź i wstaw do lodówki.
- Opłucz jackfruit pod bierzącąc wodą i osusz. Rozgrzej olej na patelni i smaż jackfruit około 5 minut. Teraz wlej na patelnię prawie cały wcześniej przygotowany sos (pozostawiając około 4 łyżki tego sosu na koniec aby dodac do gotowego już burgera) i smaż kolejne 2-3 minuty.
- Odstaw patelnię na bok i poroździelaj jackfruit dwoma widelcami, do postaci jakby grubszych nitek. Tak przygotowany jackfruit pozostaw na patelni na malutkim gazie lub wstaw do lekko nagrzanego piekarnika.
- Bułki do burgerów przekrój na pół i podgrzej w tosterze. Na każdą połówkę połóż warzywa, porcję jackfruita, 2 łyżki sosu i przykryj drugą połówką. Smacznego!