naleśniki |
naleśniki –
Składniki
- 350 ml mleka sojowego
- 120 ml śmietany sojowej
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 szczypta cynamonu
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 szczypta soli
Składniki
|
Przygotowanie
- Wsyp mąkę do miski, dodaj mleko sojowe, śmietanę sojową, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sól i wyrób z nich ciasto na naleśniki. Rozgrzej olej na patelni, wylej na nią część ciasta i smaż z obu stron.
Tipp
Jako farsz do naleśników pasuje dżem/marmolada, mus jabłkowy z cynamonem i cukrem oraz czekolada lub sorbet owocowy.
Ten przepis na "Naleśniki na słodko" został ułożony przez kucharza Björn Moschinski na potrzeby Tygodnia na Weganie.
Foto © Nadine - flickr