Seitanowe schabowe

kotletów
kotletów
Składniki
Składniki
Przygotowanie
Seitan z mąki:
  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj około 500 ml wody i wyrób ciasto. Odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Do miski wlej zimną wodę i znów wyrób ciasto. Wodę co chwila wylewaj i wlewaj nową. Wyrabiaj tak długo, aż woda będzie całkiem przejrzysta. Najlepszym sposobem na wyrabianie ciasta jest »tarmoszenie« go w obu dłoniach tak, jakbyśmy robili pranie ręczne. Znacznie przyspiesza to czas wypłukiwania skrobi, choć i tak należy uzbroić się w cierpliwość. I niestety, nie ma tu drogi na skróty, skrobi nie można wypłukać »prawie« albo »trochę«, bo całość rozpadnie się podczas gotowania.
Seitan z glutenu:
  1. Do miski wsyp gluten. Dodaj czosnek, paprykę, kminek, majeranek, chili, sól i pieprz. Wlej 2,5-3 szklanki wody i szybko wymieszaj.
  2. Gotowy seitan pokrój na plastry. Każdy z nich rozwałkuj. W dużym garnku zagotuj wodę. Posól, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, przypaloną nad palnikiem cebulę i lubczyk. Wrzuć kotlety i gotuj około 40 minut. (Uwaga: garnek powinien być w miarę możliwości duży i szeroki, ponieważ kotlety bardzo pęcznieją podczas gotowania i wypływają do góry.) Ugotowane kotlety lekko wystudź.
  3. Do mielonego siemienia lnianego dodaj 1/2 szklanki wody, wymieszaj i pozostaw na kilka minut (jeśli robiliśmy seitan z mąki, przez co nie dodawaliśmy do środka przypraw, można je dodać teraz do siemienia). Kotlety dokładnie obtocz z siemieniu, a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.

Ten przepis na Seitanowe schabowe pochodzi z blogu vege z miłością.

Foto © vege z miłością.

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa