duża porcja – Czas przygotowania około 15minut |
duża porcja – Czas przygotowania około 15minut
Składniki
Sałatka:
- duża garść sałaty
- garść rukoli
- 2 łyżki kiełków
- 5 łyżeczek soczewicy z puszki
- 5 truskawek
- 6 szparagów zielone
- 5 pieczarek małe
- wędzone tofu pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- olej z pestek dyni do polania
Dressing:
- 7 malin świeże lub mrożone
- 1/2 małej pomarańczy sok z niej wyciśnięty
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
- parę kropli syropu z agawy
Składniki
Sałatka:
Dressing:
|
Przygotowanie
- Kiełki, sałatę i rukolę umyj i połóż na talerz. Wyłóż soczewicę na druszlak by ściekła i następnie również wysyp na talerz. Truskawki umyj, pokrój na ćwiartki i rozłóż równomiernie na talerzu.
- Odkrój końcówki szparagów i pokrój szparagi na nieduże kawałki. Pieczarki umyj i przekrój na połówki. Podgrzej olej na patelni. Najpierw wsyp na patelnię szparagi, po czym pieczarki i wędzone tofu i mocno smaż wszystko razem około 5 minut, aż warzywa i tofu się zarumienią. Teraz dodaj syrop z agawy i posól. Następnie wyłóż wszystko na talerz na sałatkę i polej olejem z pestek dyni.
- Aby zrobić dressing: rozdrobnij maliny widelcem (jeśli mrożone - to najpierw je rozmroź) i wymieszaj z sokiem pomarańczowym, musztardą i syropem z agawy. Dopraw solą i pieprzem i polej po sałatce.
© Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt – Rieke Petter (Instagram: Paralipomena)