Sałatka ze szparagami i truskawkami

duża porcja Czas przygotowania około 15minut
duża porcja Czas przygotowania około 15minut
Składniki
Sałatka:
Dressing:
Składniki
Sałatka:
Dressing:
Przygotowanie
  1. Kiełki, sałatę i rukolę umyj i połóż na talerz. Wyłóż soczewicę na druszlak by ściekła i następnie również wysyp na talerz. Truskawki umyj, pokrój na ćwiartki i rozłóż równomiernie na talerzu.
  2. Odkrój końcówki szparagów i pokrój szparagi na nieduże kawałki. Pieczarki umyj i przekrój na połówki. Podgrzej olej na patelni. Najpierw wsyp na patelnię szparagi, po czym pieczarki i wędzone tofu i mocno smaż wszystko razem około 5 minut, aż warzywa i tofu się zarumienią. Teraz dodaj syrop z agawy i posól. Następnie wyłóż wszystko na talerz na sałatkę i polej olejem z pestek dyni.
  3. Aby zrobić dressing: rozdrobnij maliny widelcem (jeśli mrożone - to najpierw je rozmroź) i wymieszaj z sokiem pomarańczowym, musztardą i syropem z agawy. Dopraw solą i pieprzem i polej po sałatce.

© Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt – Rieke Petter (Instagram: Paralipomena)

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa